Kritikere kræver mere åbenhed af Novo og Leo

Selvom Novo Nordisk nye åbenhedspolitik om kliniske forsøg er et skridt på vejen, men ikke nok til at stille kritikere af medicinalindustrien tilfredse.

Novo Nordisk Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk og Leo Pharmas nye politikker for åbenhed om resultaterne af medicinforsøg er et skridt på vejen mod større åbenhed og bedre mulighed for at kigge medicinalindustrien i kortene.

Men så længe virksomhederne ikke vil give adgang til de rådata, der ligger i appendiks til de kliniske forsøgsrapporter, som de to selskaber vil lægge ud på nettet fra 1. marts næste år, er det ikke godt nok.

Det mener SFs medlem af Europaparlamentet Margrete Auken, der gennem flere år har været en af forkæmperne for åbenhed omkring medicinforsøg.

"Hvis Novo Nordisk vil ind på dydens smalle sti, er de nødt til at give adgang til alle data, ikke kun til forskere, som skal godkendes af en videnskabelig komité, men også til medier og andre, som ønsker at kigge selskabet i kortene. Til gengæld skal vi i EU lave en lovgivning, der sikrer, at vilkårene bliver de samme for andre farmaselskaber," siger Margrethe Auken.

Novo Nordisk og Leo Pharma har besluttet at lægge de såkaldte kliniske studierapporter, som indeholder en beskrivelse af resultaterne af et kliniske forsøg, samt tilhørende tabeller ud på nettet. For lidt større forsøg vil en kliniske studierapport typisk være på et par hundrede sider, mens der vil være i størrelsesordenen 400 sider.

Til gengæld er det kun forskere kan få adgang til appendiks, som indeholder rådata, herunder detaljerede beskrivelse af f.eks. data om forsøgspersoner og forsøgssteder.

Denne type oplysninger ønsker selskaberne ikke at dele med ubegrænset med offentligheden, dels fordi de frygter, at det kan gå ud over forsøgsdeltagernes anonymitet, dels fordi appendiks ifølge selskaberne indeholder forretningshemmeligheder, bl.a. i form af konkurrentfølsomme oplysninger om forsøgssteder og de læger, der står for selskabernes forsøg.

Det forklarede Novo Nordisk direktør for global udvikling, Peter Kristensen, i Berlingske Business tirsdag.

Men det er ikke rigtigt, mener Margrethe Auken, der har arbejdet tæt sammen med blandt andre professor og direktør i Det Nordisk Cochrane Institut, Peter Gøtzsche, om sagen om adgang til kliniske data.

"Vi har set flere sager, hvor bivirkninger ikke var blevet opdaget, hvis ikke forskere eller medier havde fået adgang til rådata i appendiks," siger Margrete Auken.

Det er Peter Kristensen fra Novo Nordisk uenig i.

Han afviste tirsdag i Berlingske Business, at alvorlige skadevirkninger kun er beskrevet i appendiks.

"Vi mener, at EMA (det europæiske lægemiddelagentur, red.) i sit forslag til ny åbenhedspolitik offentliggør for meget, når de vil lægge appendiks ud. Vi mener, at de kliniske studierapporter og de tilhørende tabeller er tilstrækkeligt til, at folk kan se data for virkninger og bivirkninger af vores medicin. Alvorlige bivirkninger er naturligvis beskrevet i den tekst, vi offentliggør. Det er kun konkurrenterne, der har glæde af appendiks," siger Peter Kristensen.

Men det er ikke et gyldigt argument, mener Margrete Auken og henviser blandt andet til Tamiflu-sagen, hvor Cochrane-instituttet fandt rådata, der viste, at Panodil virkede bedre end Tamiflu.

Spørgsmålet om hvorvidt og hvordan virksomhedernes forsøgsresultater skal lægges åbent frem er et særdeles varmt emne i EU, hvor offentlighedsdirektivet ifølge Margrethe Auken generelt er under pres fra EU-kommissionen og EU-rådet, mens Europaparlamentet ønsker, at offentlighedsprincipperne skal udvides.

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, der hører under Sundhedskommissæren, har siden 2010 haft en proaktiv holdning til adgang til forsøgsresultater, støttet af en afgørelsen fra EUs ombudsmand, som slog fast, at hensynet til industriens forretningshemmeligheder ikke overgår hensynet til folkesundheden.

Derfor har EMA ved flere lejligheder givet adgang til rådata i appendiks via aktindsigt, både til forskere, medier og konkurrerende virksomheder.

De fleste aktindsigter stammer fra konkurrerende virksomheder, og i maj i år anlagde to amerikanske virksomheder sag ved EU-domstolen, for at forhindre, at deres konkurrenter fik adgang til rådata via aktindsigt.

Domstolen nedlagde i den forbindelse forbud mod, at EMA udleverede materialet om de to amerikanske virksomheder. Samtidig har sagen fået EMA til midlertidig at stoppe for at give aktindsigt i forsøgsresultater til alle andre, indtil sagen er afgjort. EMA frygter, at de kan blive udsat for erstatningssager fra andre virksomheder, hvis EU-domstolen giver de amerikanske medicinalselskaber medhold.

Den internationale organisation RXisk, der overvåger bivirkninger ved medicin, har indledt en underskriftsindsamling for at få de amerikanske selskaber til at indstille søgsmålet ved EU-domstolen.

RXisk er stiftet af den britiske psykiater og David Healy, der blandt andet som ekspertvidne i en amerikansk retssag fandt ud af, at depressionsmidlet Seroxat gjorde en stor del af patienterne aggressive og selvmordstruede, ved at gennemgå forsøgsresultater, som britiske GlaxoSmithKline blev tvunget til at udlevere af domstolen.

Seroxat blev oprindeligt opfundet og udviklet af Ferrosan, som på det tidspunkt var ejet af Novo Nordisk. Novo Nordisk solgte patentet til GlaxoSmithKline og var derfor ikke involveret i retssagen eller de efterfølgende erstatningssager.

Peter Gøtzsche opfordrer blandt andre Novo Nordisk til at støtte op om underskriftsindsamlingen, fordi retssagerne truer med også at kunne bremse EMAs forsøg på at indføre en ny, omfattende åbenhedspolitik.

Den skal efter planen vedtages med virkning fra 1. januar i år, men bliver ifølge Business.dks oplysninger formentlig forsinket.

»Hvis Novo Nordisk mener noget med deres åbenhed, bør de skrive under på, at retssagerne skal stoppe,« siger Peter Gøtzsche. Peter Kristensen fra Novo Nordisk ønsker ikke at kommentere Peter Gøtzsches opfordring.