Kritikere af sikkerhed fjernet fra Mærsk-platform

Mindst tre oliearbejdere blev fjernet fra Mærsks oliefelt, Janice, kort før det britiske arbejdstilsyn, HSE, lukkede platformen på grund af dårlig sikkerhed.

Arbejderne havde klaget over sikkerheden over for platformens ledelse og det britiske arbejdstilsyn. Det fortæller Jake Molloy, formand fra oliearbejderforbundet OILC, til Nyhedsbrevet 3F.

- Netop hjemvendt fra 14 dages turnus på platformen, fik de alle tre at vide, at Mærsk ikke ønskede dem ud igen. Det skete umiddelbart efter, at de havde rejst kritik af forholdene på installationen. Der er ingen tvivl om, at de blev sortlistet, siger Jake Molloy til Nyhedsbrevet 3F.

De tre fik beskeden fra firmaet Petrofac, der leverer mandskab til platformen, og formelt er arbejdsgiver for oliearbejderne.

Nyhedsbrevet 3F har været i kontakt med en af de oliearbejdere, der ifølge fagforeningen blev blacklistet. Han ønsker at være anonym, da han er bange for at miste sit nuværende job på en anden platform.

Oliearbejderen havde været i branchen i over 20 år, heraf syv år på Janice, da han i begyndelsen af oktober pludselig ikke længere var ønsket af Maersk Oil. Han er ikke er i tvivl om, at årsagen er, at han kritiserede sikkerhedsforholdene på platformen, både internt og over for det britiske arbejdstilsyn.

Inspektører fra arbejdstilsynet gav ham ret i flere af klagerne, fortæller han. Blandt andet havde han kritiseret, at adgangsforholdene til platformens gaskompressor var livsfarlige.

Direktør i Maersk Oil, Michael Engell-Jensen, afviser enhver form for sortlistning af oliearbejdere.

- Ingen medarbejdere på vores installationer bliver sendt hjem fordi de kritiserer sikkerheden. Tværtimod opfordrer vi de ansatte til at være opmærksomme på sikkerheden. Hvis vi ikke længere ønsker en arbejder på platformen, har det andre årsager, såsom deres opførsel eller kvaliteten af deres arbejde. Jeg kan selvfølgelig ikke give en 100 procents garanti for, at det ikke er sket, men i så fald har det været i modstrid med vores politik, siger Michael Engell-Jensen til Nyhedsbrevet 3F.

Den nu lukkede platform, der ligger 240 kilometer sydøst for Aberdeen, oplevede to gasudslip midt i august. Den 23. august måtte platformen evakueres på grund af fejl i sikkerhedssystemet.

Direktøren bekræfter, at situationen på platformen er alvorlig.

- Vi vil gøre, hvad der skal til for at komme til bunds i problemerne. Der er et stykke vej endnu, siger Michael Engell-Jensen.