Kritik af Topsøe-boss: »Tilliden knækker, når løfter ikke indfries«

Haldor Topsøe sigter efter for høje vækstmål, og topchefen må sande, at ingeniørvirksomheden ikke når målene for 2015. Den udmelding får kritikken til at vokse, men topchefen forsikrer om, at strategien er langsigtet.

Haldor Topsøes topchef, Bjerne S. Clausen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal passe på med at gabe over mere, end man kan tygge.

Sådan kunne rådet have lydt til Haldor Topsøe i 2012, da ingeniørvirksomheden lancerede en en af danmarkshistoriens mest eksplosive vækstplaner. Omsætningen skulle seksdobles fra 5 mia. kroner til 30 mia. kroner i 2015, men år efter år halter virksomheden bagefter planen, skriver Børsen.

Haldor Topsøe misser i år sine gennemsnitlige vækstmål for tredje år i træk. I år har selskabet meldt nedjusteringer ud samt fyret 160 ansatte, og sidste år sagde investorer nej til at investere i virksomhedens brændselsceller - forhold som slider på medarbejdernes tillid til ledelsen.

Topchef i Haldor Topsøe, Bjerne S. Clausen, oplyser til Børsen, at selskabet igen har skruet forventningerne ned. Denne gang til en vækst på otte pct. på toplinjen de næste fem år, et driftresultat på mindst 10 pct. og et afkast af den investerede kapital på 15 pct. Topchefen erkender, at selskabet ikke når de mål i år, men understreger, at der er tale om en langsigtet strategi, der strækker sig til 2020.

Professor i ledelse og strategi ved CBS Flemming Poulfelt advarer mod at melde så aggressivt ud, som Topsøe har gjort.

»Det kan have effekt som en boomerang, da tilliden til virksomheden, såvel internt som blandt investorer, lider et knæk, når løfter ikke indfries. Man kan godt have en ambition om, hvordan virksomheden skal se ud om ti år, men den bør man holde for sig selv. Det er usikker grund,« forklarer han.