Kritik af Ryanair skaber debat

Københavns overborgmesters kontante udtalelser om Ryanair hyldes af venstrefløjen, men får borgerlige politikere til at tage lavprisselskabet i forsvar.

Foto: Henning Bagger. Overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen
Læs mere
Fold sammen

Overborgmester Frank Jensen (S) bliver hyldet af fagbevægelsen og venstrefløjen for sine udfald mod lavprisselskabet Ryanair. Men det irske flyselskab fortjener en bedre behandling af overborgmesteren, der samtidig er øverste politiske chef for over 45.000 ansatte og landets største arbejdsplads.

 

Sådan lyder det på den borgerlige fløj, efter at Frank Jensen har brugt ord som »social dumping« og »noget svineri« over for Berlingske, da han blev spurgt om sit syn på Ryanairs arbejdsforhold. De kontante udtalelser fra Frank Jensen falder i den nye single fra Berlingske kaldet »Ryanair: Flyselskabet mange hader – men alligevel flyver med«, hvori Frank Jensen også fastslår, at samtlige ansatte i kommunen ikke må flyve med Ryanair i embeds medfør, fordi flyselskabet mangler en overenskomst.

Men de Konservatives Rasmus Jarlov finder det »mærkeligt at se Frank Jensen kaste sig så voldsomt ind i konflikten mellem Ryanair og fagforeningerne. Det virker upassende og ude af trit med Socialdemokraternes normale paroler,« udtaler Rasmus Jarlov til BT.

Andre borgerlige mener, at Frank Jensens overenskomstkrav til Ryanair kan ramme ham som en boomerang, da det bliver svært at håndhæve samme krav over for alle kommunens leverandører.

»Med Frank Jensens Ryanair-rejseforbud forventer jeg, at alle kommunale indkøb i samtlige led er produceret med overenskomst,« skriver Jakob Engel-Schmidt, folketingsmedlem for Venstre på Twitter.

»Hvis ikke han sørger for, at alle leverandører til kommunen har en overenskomst, kan man med rette kalde ham populistisk og opportunistisk,« uddyber Engel-Schmidt.

De kritiske kommentarer er dog klart i undertal blandt de mange jublende udbrud over borgmesterens udtalelser, som lyder fra venstrefløjen og fagbevægelsen på de sociale medier. Ryanair har gjort opmærksom på, at flyselskabet tilbyder gode arbejdsforhold og gode lønninger, og at selskabet desuden finder overborgmesterens udtalelser om Ryanair »meget ærekrænkende«.

Abonnenter kan læse den store single om Ryanair gratis her