Kristians Jensens løfte om grøn strøm modtages positivt – Men skal vi virkelig bruge så meget?

I sin første udmelding som ny administrerende direktør for Green Power Denmark lover Kristian Jensen at mere end tredoble den danske produktion af grøn strøm i 2030. Men selvom det bliver mødt med opbakning fra både Ørsted og en ekspert, ser de også en række udfordringer.

Med udgangspunkt i en ny analyse lover Kristian Jensen og Green Power Denmark at tredoble produktionen af grøn strøm, hvis politikerne på Christiansborg vil gøre, hvad der skal til. Arkivfoto: Axel Schütt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blot otte år fra nu skal Danmark producere mindst tre gange så meget grøn strøm som i dag.

På den måde skal vi bidrage til at redde klimaet og vriste både os selv og resten af Europa ud af den energiklemme, hvor EU i dag er dybt afhængig af særligt naturgas fra Rusland.

Den vision præsenterer tidligere Venstre-politiker og udenrigsminister Kristian Jensen over for Berlingske. Det er Kristian Jensens første udmelding som ny administrerende direktør i Green Power Denmark, energiselskabernes brancheorganisation.

Krigen i Ukraine har tydeliggjort Danmark og Europas afhængighed af russisk energi, og tirsdag holder statsminister Mette Frederiksen (S) pressemøde om, hvordan Danmark kan accelerere den grønne omstilling og hurtigere blive uafhængig af russisk gas.

Et af forslagene er, at firdoble den danske produktion af grøn strøm på land. Det afslørede klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) mandag i DR.

Med udgangspunkt i en ny analyse fra Green Power Denmark lover Kristian Jensen på sin side mindst at tredoble den samlede produktionen af grøn strøm, hvis hans gamle kolleger på Christiansborg til gengæld er klar til at gøre, hvad der skal til. Når det gælder udbygningen på land alene, forudser Green Power Denmark mindst en firdobling.

Det er ikke en urimelig ambitiøs plan, hvis man spørger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

»Hvis man gør det på den rigtige måde, og planlægger det rigtigt, kan det godt lade sig gøre, men det bliver enormt dyrt,« siger han.

Selvom Brian Vad Mathiesen bifalder Green Power Denmarks intentioner, ser han dog også en række udfordringer.

Er der behov for det?

Konkret vil Kristian Jensen og Green Power Denmark udbygge den samlede danske produktion til 104 terawatt-timer i 2030, hvoraf ti af dem skal gå til eksport til resten af Europa. Det vil kræve 700 nye havvindmøller, 1.050 nye landvindmøller og 30 millioner solcellepaneler.

Brian Vad Mathiesen sætter dog især spørgsmålstegn ved, om forbruget kan følge med de ambitiøse planer.

»Der er en del usikkerhed om, om der kan være et aftag for den slags mængder af strøm, for det er ganske voldsomme mængder. En tredobling inden 2030 er halvanden gang det nuværende forbrug,« fortæller han.

Han uddyber, at det ikke er nok i sig selv at bygge vind og sol, men at behovet for strømmen også skal følge med, eksempelvis ved at industrien eller bilmarkedet udvikler sig hurtigt nok i den grønne retning.

Bliver planerne om Power-to-X til noget, kommer der et øget behov, men en tredobling kræver større mængder Power to-X end det, der er på tegnebrættet, fortæller Brian Vad Mathiesen.

»Jeg kan ikke se en så stor stigning i elbehovet, at det kan følge med. Det er rigtigt, at vi skal have gradvist mere strøm, men en tredobling er ret store mængder,« siger han.

Kræver op mod 200 milliarder

Brian Vad Mathiesen fortæller, at der vil skulle investeres helt op mod 200 milliarder kroner for at gennemføre planerne om en tredobling af grøn strøm, men energiganten Ørsted ser det som en fornuftig investering. Det fortæller Ulrik Stridbæk, chef for energiøkonomi hos Ørsted.

»Det er den form for ambitionsniveau, der skal til, men det bliver en udfordring at få udbud og tilladelser på plads hurtigt nok og at få den grønne strøm integreret ind i transmissionsnettet og ført den frem til kunderne. Løsningen kan blandt andet ligge i så hurtigt som muligt at lave mange udbud på én gang og overdrage noget af ansvaret med miljøgodkendelser og nettilslutning til udviklerne,« siger han.

For at gøre det muligt at føre Kristians Jensens vision om en tredobling af den grønne strøm i 2030 ud i livet, kræver det en stor udvidelse af elnettet.

Her lægger Brian Vad Mathiesen især vægt på, at det er centralt, at man går væk fra at transportere al strøm over lange afstande, og i stedet går ind i et nyt regime, hvor man udnytter de fluktuationer i strømforbruget, der er lokalt.

»Man skal hæve forbruget i Jylland voldsomt på tidspunkter, hvor der er meget strøm og sænke forbruget voldsomt, når der ikke er meget grøn strøm. De store nye forbrug skal sættes sammen med de store nye produktioner, lokaliseringsmæssigt og tidsmæssigt,« siger han.

Kristian Jensen og Green Power Denmark spiller også bolden over til politikerne og efterlyser blandt andet en hurtigere og mere enkel godkendelses- og høringsproces for blandt andet vindmølleprojekter.

Det er en god idé, mener Brian Vad Mathiesen. Men han efterlyser også et stærkere fokus på det lokale.

»I dag kompenserer man for gene i stedet for at belønne for, at man tager et lokalt initiativ. En væsentligt del af de regelændringer, der er behov for, handler om en højere lokal ejerandel og en højere grad af incitamenter til lokale initiativer,« siger han.

Han tror samtidig, at det politiske Danmark er et sted, hvor der er stor velvillighed til at handle på området.

»Men det er ikke sikkert, at det lige bliver på den måde, som Kristian Jensen har forestillet sig,« lyder det fra Brian Vad Mathiesen.