Kristian og Peter sagde deres velbetalte job op: Nu er de tæt på at sælge dansk designperle

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Erik Refner. Kristian Byrge og Peter Bonnén grundlagde designvirksomheden Muuto i 2006. Nu er virksomheden tæt på at blive solgt.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Velkommen til dit daglige nyhedsoverblik. I dag kan du læse om et alarmfirmas utraditionelle salgsfinter, om et milliardopkøb af en populær musikapp og om advarsel til aktionærerne.

Vi begynder dog hos Finans, som har nyt om designvirksomheden Muuto.

1
Dansk designsucces tæt på at blive solgt

For 11 år siden tog Kristian Byrge og Peter Bonnén en afgørende beslutning: De sagde deres velbetalte job op hos et reklamebureau for i stedet at stifte designfirmaet Muuto.

Siden er det gået stærkt. Overskuddet på salg af bl.a. lamper, puder og knagerækker er steget 30-50 pct. årligt de sidste fem år, og den præstation er ikke gået flere kapitalfondes næse forbi. Muuto kan således være solgt inden for ganske kort tid, fortæller flere kilder til Finans.

Det er FIH Partners, der skal stå for et salg af designvirksomheden. Ifølge Finans' kan prisen løbe op i omegnen af 1 mia. kr. Dermed ligner det en exit for direktør Erik Holm i Maj Invest Equity, der købte 45 pct. af Muuto i 2014.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Salgsmetoder hos alarmkæmpe får hård kritik

Så skal vi videre til Berlingske, som igen fortæller om Verisure, der er et af landets største alarmselskaber. Mandag satte eksperter og medarbejdere kritisk lys på sikkerheden. I dag er det selskabets salgsmetoder, der vækker kritik fra ansatte og eksperter.

Selskabet har et særligt salgskompendie, der viser, hvordan de ansatte skal komme i kontakt med naboer for at sælge flere alarmer. Samtidig peger flere anonyme medarbejdere på, at dørsalgsloven ofte bliver brudt. Læs mere om det her (artiklen kræver abonnement).

Hør også podcasten »Hjørnekontoret«, hvor topchefer åbner døren til en ellers lukket verden:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

3
Apple køber populær app til musikgenkendelse

Den amerikanske IT-gigant Apple bekræfter, at det overtager appen Shazam, der hjælper mere end en milliard mennesker med at genkende musik. Det skriver Financial Times (artiklen kræver abonnement).

Købsprisen er ikke offentliggjort, men ifølge centrale kilder skal Apple betale omkring 400 mio. dollar for Shazam. Det svarer til godt 2,5 mia. kr. Det vil i så fald blive Apples største opkøb, siden iPhone-producenten købte Beats Electronics for tre år siden.

Business anbefaler

4
Professorer kan skimte en aktieboble

2017 har været noget nær et perfekt år for amerikanske aktier. De har passeret niveauet inden det store krak i 1929, men måske skal investorerne stoppe op og spørge sig selv: Hvor tæt er vi på en boble?

Berlingske har talt med de to professorer Tom Engsted og Jesper Rangvid, som begge mener, at aktierne er blevet så dyre, at man ikke mere skal forvente markante stigninger. Faktisk er perioder med så høje aktiepriser altid blevet efterfulgt af et meget markant dyk.

Læs professorernes betragtninger her (artiklen kræver abonnement).

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsstrateg Andreas Østerheden fra Nordea har her udpeget tre ting, som investorerne bør holde øje med i dag:

 • En uventet reparation af en rørledning i Nordsøen sendte nordsøolien i højeste niveau siden 2015 i går. Vi venter ikke, at prisstigningerne skal fortsætte, da olieprisen pt. ligger i toppen af det interval, vi forventer det kommende år. Den geopolitiske udvikling vil dog fortsat have afgørende effekt på prisudviklingen på den korte bane.
 • Først på formiddagen får vi inflationstal fra Storbritannien. Inflationstal i ugens løb vil få ekstra opmærksomhed fra markederne pga. af de mange centralbankmøder. Mest vigtigt vil dog være mødet i den amerikanske centralbank i morgen, som vi forventer, hæver renten. Man bør derfor også holde øje med de amerikanske producentpriser ud på eftermiddagen i dag.
 • Senere på dagen vil vi få ECB-chef Mario Draghi på talerstolen. Den europæiske centralbank holder rentemøde på torsdag, og vi ikke forventer de store justeringer på den pengepolitiske front, efter annonceringen om at forlænge opkøbsprogrammet ved oktobers møde. Man bør lede efter indikationer om forventninger til 2018 på specielt inflationssiden, hvilket kan indikere, hvor lempelig centralbanken forventer at være det kommende år.

Det sker ellers i dag

 • Kl. 08: Luftfartsselskabet SAS kommer med årsregnskab.
 • Kl. 08: Tal på overnatninger i feriehuse, hoteller og campingpladser i oktober.
 • Kl. 08: Tal på nyregistrerede biler i november.
 • Kl. 10: EUs fiskeriministre fortsætter møde om næste års fiskerikvoter.
 • Kl. 12: Egetæpper kommer med halvårsregnskab.
 • Kl. 12.30: Københavns Lufthavn har talt antal rejsende i november.
 • Kl. 14.00: Forhandlinger om overenskomster på det kommunale område indledes.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder giver sig tirsdag efter tre dage med solide gevinster.

 • Nikkei 225: -0,3 pct.
 • Hongkongs Hang Seng: -0,5 pct.
 • China Shanghai Composite: -0,6 pct.
 • Sydkoreas Kospi: -0,6 pct.