Kriseramt udkantsbank afviser fusion

Danske Andelskassers Bank skal skaffe en kvart mia. kr. for at leve op til den kapitalstyrke, som Finanstilsynet ønsker. Nu går pengejagten ind.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanstilsynet har gransket Danske Andelskassers Bank (DAB) og fundet grimme ting i den relativt store bank med en balance på 12 mia. kr. Det er først og fremmest privatkunder og mindre erhvervsdrivende, der trækker blodrøde spor gennem den i forvejen hårdt prøvede bank.

Situationen er så alvorlig, at Danske Andelskassers Bank mangler en kvart milliard kroner for at leve op til Finanstilsynets bløde solvensbehov. Banken overholder dog stadig det hårde solvenskrav på 8 pct. Men nu skal bankdirektør Jan Pedersen dokumentere overfor Finanstilsynet, at han kan få banken på ret køl igen.

Kan I overleve det her?

»Ja, det er jeg meget sikker på. Nu skal vi lave en genopretningsplan, der skal sendes ind til Finanstilsynet den 5. december. Jeg forventer, at den er så konkret, at den både giver tryghed for kunder og aktionærer, og hvem der ellers har interesse i os,« siger DAB-direktøren, der ikke vil komme med detaljer om planen. Men umiddelbart står der ikke fusion med en stærkere bank som med Diba Bank og Sydbank øverst på ønskelisten:

»Fusion har vi ikke inde i overvejelserne. Bestyrelsen er også blevet spurgt om det, men det er bestyrelsens og direktionens plan, at vi kommer ud af det her som et selvstændigt pengeinstitut med en geografi, der jo ikke er landsdækkende, men som ligger i andre områder end andre pengeinstitutter.«

Jan Pedersen lægger ikke skjul på, at den manglende vækst i landets udkantsområder er hård ved banken.

»Vi har filialer i Vestjylland, på Sydfyn, i Sønderjylland og i noget af Østjylland. Det er ikke der, det vækster lige nu. Det er heller ikke der, at du har landet største husstandsindtæger, og det er heller ikke der, at du har det største rådighedsbeløb. Så er man sårbar i et konjunkturforløb som vores, og så har Finanstilsynet også en rimelig kontant tilgang til udkantsdanmark,« forklarer bankdirektøren, der også har en stor eksponering mod landbruget, men her er der ifølge Finanstilsynet godt styr på nedskrivningerne. Banken har det generelt dårligere end andre pengeinstitutter:

»Det er Finanstilsynets vurdering, at boniteten af bankens mindre engagementer er bedre end blandt de store, men at der ikke desto mindre fandtes betydelige svaghedstegn, og at boniteten er dårligere end i tilsvarende pengeinstitutter,« fremgår det af børsmeddelelsen, der fredag sendte kursen ned med 3,7 pct. i går. Nu er banken 360 mio. kr. værd, og det er lidt ift. en egenkapital på 800 mio. kr. Til sammenligning blev Diba Bank solgt for mere end egenkapitalen.

Men problemerne for Danske Andelskassers Bank begrænser sig ikke til solvensen. Den er et af 11 pengeinstitutter, som Finanstilsynet har under skærpet tilsyn og er desuden blevet politianmeldt for at have fusket med kunders rentesatser og risikerer dermed også en erstatningssag. Endelig er banken sigtet for påstået overtrædelse af Værdipapirhandelslovens regler om kursmanipulation, ligesom man har en sag om ulovligt salg af egne aktier.

I har været ude i en del dumme sager, er I ude over dem?

»Ja, det mener jeg faktisk, at vi er. Det er klart, at det har vi været kede af, at der har været sådanne efterdønniger efter aktiesalget. Vi håber, at det er bag os,« siger direktøren.