Kriseramt SAS vil købe nye fly

Det kriseramte flyselskab SAS kan meget snart stå over for beslutningen om at købe nye fly.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi tager beslutningen om køb af nye fly i løbet af i år eller næste år« siger viceadm. direktør i SAS John Dueholm. Det skriver dagbladet Børsen.

Det skandinaviske flyselskab vil først se efterspørgslen stige samt vente på, at nye fly bliver langt mere brændstofbesparende end dem, der leveres fra fabrikkerne i dag. SAS forventer, at efterspørgslen for alvor vender tilbage i slutningen af 2010 eller i begyndelsen af 2011. I øjeblikket flyver selskabet med tusindvis af tomme flysæder, der i første række skal udnyttes. Dernæst vil SAS udnytte sin eksisterende flåde 5-7 pct. bedre.

Desuden udløber leasingaftaler på 63 af SAS-gruppens i alt 185 fly i år eller næste år. Og da fly fortsat er købers marked, kan SAS formentlig opnå bedre kontrakter, hvis selskabet vil forlænge eksisterende leasingaftaler eller eventuelt forsøge at forhandle sig til at lease større fly til samme pris.

Endelig er der planen om købe helt nye fly. SAS' ældste del af flåden, 29 såkaldte MD-fly, daterer sig tilbage til 1990, men selskabet vil gerne have de seneste teknologiske landvindinger med ved et eventuelt kommende køb.

»Vi venter fortsat på, at de største flyproducenter kommer med klare udmeldinger om at kunne levere nye fly i 2015-2016, der er 30 pct. billigere på både brændstofforbrug og vedligeholdelse, i forhold til dem der produceres nu,« siger John Dueholm ifølge Børsen.