Kriseramt rådgiver kom styrket ud af 2015

Med Jesper Mailind i spidsen er ingeniørfirmaet Alectia igen kommet på ret køl. Selskabet havde travlt i 2015, hvor omsætningen steg med 8 pct.

Det nye højhus Axel Towers på Axel Plads i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter nogle svære år med underskud eller skrantende indtjening er ét af Danmarks mellemstore rådgivende ingeniørfirmaer, Alectia, igen på ret køl. Hovednyheden er, at Alectia kommer styrket ud af 2015 og tror på fortsat vækst i og uden for Danmark i det kommende år.

Alectias omsætning i steg sidste år med otte procent til 673 mio. kr., mens indtjeningen - overskuddet før skat - blev på knapt 28 mio. kr. Det fremgår af årsregnskabet for 2015.

»Resultatet viser, at den transformation, som vi gik i gang med for tre år siden, bærer frugt. Forretningen vokser, og vi har fået godt styr på vores indtjening. Vi har fået stabiliseret indtjeningen, så den nu ligger på niveau med den øvrige danske ingeniørbranche,« siger en tilfreds administrerende direktør Jesper Mailind.

I slutningen af 2012 sagde daværende topchef Jens Moberg op i Alectia i Virum. Jesper Mailind, der har en fortid som administrerende direktør for GN Resound i Ballerup, tiltrådte i januar 2013.

»Alectia kom måske lidt hovedkuls gennem finanskrisen,« siger Jesper Mailind.

I 2011 og 2012 førte problemer i ind- og udland til underskud i firmaet, hvor der de to år var henholdsvis 22 og 26 mio. kr. i underskud før skat. I 2013 og 2014 var overskuddet blot fem og seks mio. kr.

Siden sin tiltrædelse har Jesper Mailind trimmet og ryddet op i virksomheden. Han har gennemført en turnaround i det vingeskudte nordsjællandske rådgivende ingeniørfirma.

»Jeg har først og fremmest haft fokus på, hvor det går godt firmaet, og der bliver tjent penge, og hvor vi skal gøre det bedre og sælge noget mere,« forklarer Jesper Mailind om transformationen.

Selskabet er blandt Danmarks største rådgivere inden for byggeri samt en stærk aktør på design af bygninger og processer til fabrikker inden for den globale fødevare- og drikkevareindustri. Det er der efterspørgsel på ude i verden, fordi Danmark har en stærk position inden for fødevareområdet, siger direktøren.

Jesper Mailind har haft kraftig fokus på at styrke omsætning og indtjening på disse områder. Desuden er de faste omkostninger blevet reduceret betydeligt. Blandt andet har Alectia udskiftet sit it-system og sparet relativt mange penge på det.

»Mit mål har været få stabiliseret indtjeningen, så den er på niveau med den rådgivende ingeniørbranche. Det har vi opnået i 2015, hvor resultatet før skat er på fire procent af omsætningen. Så der ligger vi meget pænt. Fremover er målsætningen af få profitabel vækst i forretningen, dvs. at fastholde indtjeningen og få yderligere vækst i omsætningen,« siger direktøren.

Alectia har rådgivningsopgaver lige fra boligbyggeri i de større byområder til byggeri af store hospitals- og universitetsprojekter og kulturhuse.

F.eks. er firmaet projekterende ingeniører og laver installationer og konstruktioner på prestige byggeprojektet Axel Towers på Axeltorv i hjertet af København. Det er de fem tårne, hvor en stor del af arealet bliver domicil for Advokatfirmaet Gorrissen Federspiel. Desuden har Alectia opgaver på både univerisitetshospitalerne i Køge og Skejby.

»Generelt er der fremgang på markedet for både byggeopgaver, miljø, energi og en række andre opgaver for de rådgivende ingeniørfirmaer. Det giver klart vækst i en mellemstor virksomhed som Alectia, der i modsætning til branchens store Rambøll og Cowi, er mere afhængig af markedet i Danmark,« siger administrerende direktør Henrik Garver fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.

Ledelsen har positive forventninger til 2016-resultatet i Alectia, der har 675 medarbejdere i hovedsædet i Virum og på kontorerne i Aarhus, Odense, Kolding, London og Melbourne.

»Vi mærker tydeligt, at travlheden fra 2015 fortsætter og venter vækst i de kommende år både i og uden for Danmark. Derfor står foran at skulle rekruttere 50 nye medarbejdere,« siger administrerende direktør Jesper Mailind.