Kriseramt kapitalfond jagter genfødsel

Den hårdt pressede kapitalfond Odin, der har mistet flere danske investorer, kæmper for overlevelse. Fonden arbejder i hemmelighed på igen at sælge transportgigant, hvilket tidligere er fejlet.

Kapitalfonden Odin forsøger ifølge Berlingskes oplysninger at sælge transportgiganten Scan Global Logistics A/S Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Den danske kapitalfond Odin Equity Partners kæmper mod uret for at genstarte sig selv. Efter en række katastrofale investeringer i danske virksomheder i tiden op til finanskrisen kæmper den for at slippe af med flere af sine investeringer med penge og ære i behold. Drømmen i fondens partnerkreds er at blive i stand til at rejse nye penge til en tredje fond.

Berlingske erfarer, at Odin igen forsøger at sælge transportselskabet Scan Global Logistics med hovedsæde i Kastrup uden for København. Det kommer overraskende kort tid efter et langvarigt, men forgæves forsøg på at finde en ny ejer til transportselskabet. Til den nye proces har Odin hyret investeringsbanken Rothschild.

Frisk erfaring fra transportsektoren

Odin dropper dermed samarbejdet med investeringsbanken Carnegie, som tidligere og uden held har forsøgt at sælge Scan Global Logistics. Rothshild kommer ind med frisk erfaring fra den internationale transportsektor efter at have rådgivet DSV i milliardbuddet på det amerikanske transportselskab UTI.

Scan Global Logistics var i flere år i dyb krise, og det viste sig overordentligt svært at sælge selskabet, mens driftsindtjeningen haltede, og krisen hærgede i virksomheden.

Virksomheden er en af Danmarks største transportvirksomheder med en omsætning på omkring 2,9 milliarder kroner sidste år. Her endte driftsindtjeningen (ebitda) på 56 millioner kroner. Siden da skulle indtjeningen dog være forbedret markant, så den i år når et godt stykke over 100 millioner kroner ifølge Berlingskes oplysninger. Hvis man ser på, hvad transportselskaber ellers handles for, kan det give en salgspris på Scan Global Logistics på op mod 1,5 milliarder kroner.

I Odin afviser partner Esben Bay Jørgensen at kommentere Berlingskes oplysninger om nye salgsplaner for Scan Global Logistics.

»Den langsigtede indsats for at optimere virksomheden begynder at skabe resultater. Fra 2011 er det kun gået fremad. Toplinjen er vokset fire år i træk, indtjening og cashflow er styrket, og virksomheden vokser mere end markedet. 2015 tegner endnu bedre. Vi kommer til at forbedre driftsindtjeningen markant i år,« skriver Esben Bay Jørgensen.

Kan transportselskabet sælges for over en milliard kroner vil det være en tiltrængt succes for partnerkredsen i Odin, som ud over Esben Bay tæller Jacob Bergenholz og Jesper Wadum Nielsen.

De håber, at Odin kan overleve som kapitalfond med fokus på mindre og mellemstore danske virksomheder. Til det skal de rejse en ny fond hos institutionelle investorer, som vil gøre det muligt for fonden at købe nye virksomheder i Danmark.

Det kan blive svært. Som Berlingske beskrev for to uger siden, har mindst tre danske pensionskasser højst usædvanligt taget deres gode tøj, har forladt fonden før tid og har solgt deres ejerandele til et bredt konsortium, hvor den franske fond Access Capital Partners spiller en væsentlig rolle.

Pensionskasser springer fra

Det drejer sig blandt andet om Sampension, PKA og Industriens Pension, som har solgt deres andele i Odins første fond fra 2005. Det er uhyre sjældent, at danske pen­sionskasser flygter ud af en kapitalfond før tid, og det skal ifølge kilder med kendskab til forløbet ses som udtryk for, hvor stor skuffelsen og utilfredsheden er blandt de danske pensionskasser med resultaterne i Odin.

Det har tidligere været fremme, at pen­sionskasserne kun lige får deres oprindelige investering tilbage ved salget af deres ejer­andel, og at afkastet trods ti års investering altså er på nul.

Trækket fra de danske investorer vanskeliggør Odins ambitioner om en ny fond. Med så store hjemlige investorers exit vil Odin blive nødt til også at kigge mod udlandet, hvor konkurrencen om investorernes opmærksomhed er endnu større. Det vil Esben Bay Jørgensen ikke kommentere.