Kriseramt byggemarked jagter fusionspartner

En af Danmarks største byggemarkedskoncerner Bygma har mistet 2 mia. kr. i omsætning, og kommer med en klar besked: Der er alt for mange trælasthandler til den beskedne efterspørgsel, skriver dagbladet Børsen.

Foto: Preben Madsen
Derfor er familievirksomheden, der tidligere har afvist alle tilnærmelser fra interesserede købere, nu også selv til salg, hvis det rigtige tilbud viser sig. Der har i længere tid været optakt til en stor opkøbsbølge i branchen, hvor en række små selvstændige byggemarkeder forventes at fusionere med giganterne. Bygmas regnskab for 2009 viser et voldsomt fald i omsætningen samt et årsresultat, der er skrumpet fra 348 mio. kr. i 2008 til 65

mio. kr. i 2009. På trods af det nedslående resultat har byggemarkedsgiganten stadig opkøbsplaner, men er ikke på aggressiv og opsøgende jagt. I stedet forventer man, at eventuelle sælgere selv henvender sig.

»Samlet set er vi for mange trælasthandler til den efterspørgsel, som er i dag. Så hvis den rette forretning dukker op, er vi klar. Men planerne er fortsat på tankestadiet, og vi venter i højere grad på en invitation den anden vej,« siger Peter Christiansen, der er direktør i og medejer af Bygma, som hans far Lars Børge Christiansen lagde grundstenen til i 1952. Lars Børge Christiansen sidder i dag med i Bygmas bestyrelse.

Der har tidligere været opkøbsbølger i branchen. I 2003 købte den britiske kapitalfond CVC DT Group, tidligere Dansk Trælast, for 6,3 mia. kr. Allerede i 2006 solgte de DT Group videre til byggekæden Wolseley for 15 mia. kr. Efter det store salg var Bygma derfor særdeles ombejlet af tilbud fra interesserede købere, særligt kapitalfonde. Familievirksomheden har dog altid blankt afvist henvendelserne og bedyret, at de vil forblive familiejet. Men nu åbner Peter Christiansen døren på klem til mulige købere, der er klar til at lægge penge på bordet for virksomheden, der har 49 butikker i Danmark.

»Det ligger ikke i kortene, at vi skal skifte ejer. Men det kommer selvfølgelig an på tilbuddets størrelse. I princippet er alt til salg for den rigtige pris,« siger han, og kommer ikke nærmere ind på en realistisk pris.