Kriseramt bank risikerer erstatningssag

Mens Danske Andelskassers Bank kæmper for at bringe solvens op på et levedygtigt niveau, varmer Forbrugerombudsmanden op til en erstatningssag mod banken, som har solgt egne aktier til kunderne.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Problemerne tårner sig op for Danske Andelskassers Bank (DAB).

Den risikerer nu risikerer en erstatningssag, efter at Forbrugerombudsmanden har sat fokus på bankens salg af aktier til kunderne.

»Jeg beder Finanstilsynet redegøre for, om der kan være takle om erstatningsansvar. Det bør undersøges, specielt fordi Finanstilsynet er kommet med påbud til banken,« siger Forbrugerombudsmand Henrik Øe til Jyllands-Posten.


Danske Andelskassers Bank kæmper for sin overlevelse efter, at regnskabet for årets første ni måneder fredag viste et underskud på næsten 400 millioner kroner og en solvens, der er presset ned under det indivduelle behov, som er opstillet af Finanstilsynet. Banken lever dog op til det generelle såkaldte hårde krav på otte procent.

Finanstilsynet har givet DAB en frist til torsdag til at fremlægge en plan for, hvordan solvensen varigt skal bringes op på et levedygtigt niveau.

DAB er endvidere et af 11 pengeinstitutter, som Finanstilsynet har under skærpet tilsyn og er desuden blevet politianmeldt for at have fusket med kunders rentesatser og risikerer dermed også en erstatningssag.

Endelig er banken sigtet for påstået overtrædelse af Værdipapirhandelslovens regler om kursmanipulation.

Forbrugerombudsmandens interesse for banken bygger på Finanstilsynets konklusion fra oktober om at dele af rådgivningsmaterialet og instrukserne til rådgiverne var ensidigt med til tider »manipulerende sprogbrug,« da DAB i forbindelse med etableringen i 2011 solgte nye aktier.

Bankens medarbejdere blev desuden opfordret til at presse erhvervskunder til at købe aktier, konkluderer Finanstilsynet, som skal udarbejde en redegørelse. På baggrund af den vil Forbrugerombudsmanden tage stilling til, om han vil rejse sag.

Mandag indgik han forlig med Finansiel Stabilitet, som er par ti sagen om Roskilde Banks salg af aktier til deres egne kunder. Forliget indebærer, at kunder, som har købt aktier i to specifikke perioder i 2006 og 2007 kan få dækket 60 procent af deres tab.