Krisen truer gigantisk satsning på vindmøller

De europæiske staters kamp mod gæld og budgetproblemer kan ramme massive investeringer i vindkraft. Det frygter flere eksperter med indblik i vindmølleindustrien.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU's 27 medlemslande har planer om at reducere CO2-udledningen med 20 pct. i 2020, og vindmøller skal bære en stor del af den opgave, venter alle.

Men blandt flere analytikere breder usikkerheden sig, om de offentlige budgetproblemer kommer til at ramme vindmøllesatsningen. Det skriver dagbladet Børsen. »Det kan få betydning for udbygning af vedvarende energi - den kan blive mindre ambitiøs, end man har planlagt,« siger Christian Nagstrup, Jyske Bank. Og hos Formuepleje er aktiestrateg Stephen Rammer også skeptisk.

Læs også: Vestas trådte i karakter på børsen

»Der er en stor opbakning i de europæiske lande, men spørgsmålet er, om de konkrete tiltag, der skal sættes i værk for at opfylde målene i 2020, forsinkes,« siger Stephen Rammer, som mener, at klimaspørgsmålet ikke politisk er så vigtigt længere sammenholdt med kampen mod krisen.

»Men EU importerer 80 pct. af den energi, der forbruges, så der er behov for at tage store og langsigtede beslutninger,« siger han og tilføjer, at man også mangler en stor investering i EU's elnet for at skabe grundlaget for en stor vindmølleudbygning.