Krisen rammer også Ericsson

Den svenske telegigant mistede over en tredjedel af overskuddet. Navnlig datterselskaber Sony Ericsson bløder.

Ericssons topchef, Carl-Henric Svanberg, mærker nu, at det strammer til. Foto: Jessica Gow, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kunne have været meget værre, men den svenske telegigant Ericsson klarer alligevel kriseskærene i nogenlunde god stil.

Ericsson, der er en af verdens største leverandører af telenetværksudstyr, mistede i årets første tre måneder 35 procent af overskuddet sammenlignet med sidste år. Resultatet efter skat var på 1,7 milliarder svenske kroner mod 2,6 milliarder for et år siden, viser kvartalsregnskabet, der kom torsdag morgen.

Størstedelen af problemerne ligger i mobilproducenten Sony Ericsson, som Ericsson ejer halvdelen af sammen med den japanske elektronikgigant Sony. Sony Ericsson er verdens fjerdestørste mobilproducent efter Nokia, Samsung og LG Electronics, men selskabet meldte tidligere på måneden et tab på 293 millioner euro for første kvartal.

Nu kan krisen mærkes

Ericssons salg steg med 12 procent til 49,6 milliarder kroner fra 44,2 milliarder. Topchef Carl-Henric Svanberg har indtil nu kunnet flyde over vandene, men mærker nu, hvordan pengepungen spænder overalt, og investeringerne udebliver.

»Effekterne af den globale lavkonjunktur på verdensmarkederne for mobilnet har hidtil været begrænset. Vi har set, at operatører (teleselskaber, red.) på visse markeder, hvor de lokale valutaer er faldet dramatisk i værdi, har udskudt investeringer. En del operatører er oveni mere forsigtige med langsigtede investeringer i faste net, f.eks. udbygning af fiber,« skriver Carl-Henrik Svanberg i kvartalsrapporten.

Nødvendigt at udbygge mobilnet

Omvendt peger han på, at den voksende mobiltrafik gør det nødvendigt for teleselskaberne at investere i større kapacitet.

»Investeringer i mobilnet fortsætter dog, og udbygningen af nye net og teknologier accelerere på markeder som USA, Kina og Indien,« lyder det fra Ericssons topchef, som får hjælp af den svage, svenske krone.

Koncernen fortsætter med et større spareprogram, som med fuld effekt fra sidste del af 2010 skal have nedbragt omkostningerne med 10 milliarder svenske kroner på årsbasis.