Krisen kradser hos typehusfirmaer

Krise. Branchen er i dyb krise. Holmsø Huset fra Fjerritslev er gået konkurs og AZ Huse i Silkeborg er i store økonomiske vanskeligheder.

De danske producenter af typehuser kører på pumperne.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten

Det store jyske typehusfirma AZ Huse har netop fået afslag af selskabets underleverandører på at tegne kreditforsikringer, der skal gardere dem mod tab på leverancer til AZ Huse.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger har AZ Huse i weekenden kæmpet med at få en ordning på plads med selskabets kreditorer. Hos AZ Huse ville adm. direktør Svend Holm i går hverken be- eller afkræfte forlydender om, at hans selskab skulle være på vej mod en betalingsstandsning.

»Jeg har ingen kommentarer i dag. Men vi udsender en meddelelse mandag,« siger Svend Holm.

Flere er ramtProblemerne for AZ Huse kommer i kølvandet på, at et andet større typehusfirma, Holmsø Huset, er gået konkurs. Selskabet har netop sendt 120 medarbejdere hjem.

»Holmsø Huset er gået konkurs midt i en række byggerier af såvel enkeltstående villaer, andelsboliger som udlejningsbyggeri. Som kuratorer skal vi afvikle virksomheden. Men vi skal bruge de kommende dage til at få et overblik over situationen. I princippet skal boligerne gøres færdige. Men hvem, der skal gøre det og under hvilke vilkår, kan der ikke siges noget om nu og her,« forklarer advokat Flemming Voldby, der sammen med Niels Skovgaard Larsen er indsat som kurator i konkursboet.

Men AZ Huse og Holmsø Huser er ikke de eneste typehusfirmaer, der er ude i økonomisk modvind.

»Omsætningen for vores branche kommer i år til at ligge 30-40 pct. under niveauet for sidste år. Man kan sige, at vi oplever den samme afmatning som ejendomsmæglerne kan berette om,« forklarer Claus Granholm, der er formand for Nyhusforeningen og markedsdirektør i typehusfirmaet Lind & Risør.