»Krisen er slut - enter«

Barometeret står igen på vækst i de danske virksomheder, der vil bruge IT som løftestang samtidig med, at Danmark gør klar til en ny digitaliseringsstrategi for det offentlige - forhåbentlig den sidste af slagsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

55 procent af de største private virksomheder i Danmark har nu igen en strategi, der satser på vækst.

Læs også: Mere mod efterlyses

Det viser den årlige temperaturmåling, »IT i praksis«, der er den bredeste kortlægning af IT-brugen i Danmark. Rambøll Management har sammen med interesseorganisationen Dansk IT i 15 år i træk set på strategier og erfaringer i offentlige og private, danske virksomheder. 350 af dem har svaret på spørgsmål om deres anvendelse af IT og udviklingen af den. Oveni er 1.000 tilfældige borgere blevet spurgt.

Positive signaler

»Nu begynder vi at se positive signaler. Finanskrisen er ikke aflyst, men strategierne er skiftet fra konsolidering over mod vækst. Ni procent flere kigger på vækst for at løfte toplinjen, skabe flere salgskanaler, finde ind i nye lande med videre i stedet for at have fokus på at fjerne spild og spare på IT. Sidste år indtog reducering af IT-omkostninger førstepladsen, nu er det rykket ned på en femteplads. Der bliver mere luft til IT-projekter,« forklarer Ejvind Jørgensen, chef for markedsudvikling hos Rambøll Management Consulting.

Læs også: It-branchen er stadig bedst til at skaffe nye job

Fokus ligger stadig på, hvordan man sikrer at kunne gennemføre de forandrings- og udviklingsplaner, som virksomhederne har lagt. 44 procent af IT-direktørerne opfatter, at de får flere penge til udviklingsprojekter og strategiske satsninger, mens 28 procent forventer et fald.

Flere tænker offensivt

»Det er glædeligt, at flere virksomheder begynder at tænke mere offensivt. IT skaber innovation, serviceforbedringer og bedre produkter. De, der ikke ser det, vil sagte agterud,« siger formanden for Dansk IT, Klaus Kvorning Hansen, til daglig direktør i PenSam.

Samtidig stiger væsentligheden af rekruttering og fastholdelse af medarbejdere.

I alle 15 år er løbende effektivisering og rationalisering dog stadig den absolutte nummer et.

Læs også: Trange tider for it-autisterne

»Men der ligger store kræfter i digitalisering og den værdi, som det skaber. Derfor må det ikke stå i skyggen af den løbende effektivisering og rationalisering,« siger Ejvind Jørgensen.

Den fjerde digitaliseringsstrategi i Danmark skal på plads, når den nuværende udløber i oktober. OECD sagde i maj, at der skal skabes større sammenhæng i den offentlige digitalisering, så kommuner, regioner og staten tænker og arbejder sammen.

»2010 bliver et skelsættende år for den offentlige sektor. Den strategi, der nu kommer, bør være den sidste. Danmark har alle forudsætninger for at kunne kalde sig digitalt. Der ligger enorme kræfter, som vi bør udnytte. Ambitionen bør ikke være mindre, og målet må være, at vi skal aflyse B-holdet - ellers ender al digitalisering på fælles mindstemål,« siger Ejvind Jørgensen.

Lidt af et jordskred

26 procent af danskerne føler stadig, at de ikke er gode nok til IT til at kunne kommunikere digitalt med det offentlige. Men danskerne er klar:

»Der er sket lidt af et jordskred. To af tre finder det nu i orden, at sagsbehandlingstiden bliver kortere, når man kommunikerer med det offentlige via nettet. Myndighederne er lidt fodslæbende, men der er dog sket et spring fra ni procent sidste år til nu 20 procent, der kan se musikken i at belønne borgerne for at bruge de digitale kanaler. Derfor bør der skrues op for tempoet. Desuden sætter borgerne pris på at få en afgørelse her og nu, når de taster noget ind, så de kan komme videre - men kun 12 procent af det offentlige tilbyder straksafgørelser,« forklarer Ejvind Jørgensen.

Læs også: IT-kvinderne lurer i næste lag

Kun fire procent i det offentlige oplever, at der er frigivet medarbejderressourcer, og kun to procent oplever færre fejl i sagsbehandlingen som følge af digitaliseringen.

Den 138 sider store »IT i praksis 2010« koster 950 kroner fraregnet moms og kan bestilles på www.it-i-praksis.dk.