Krisedirektør i lammende kritik af kollapset kryptobørs: »Det er det værste, jeg har set i 40 år«

Skandaleramt kryptobørs' konkurs er nu kommet i retten, hvor der dokumenteres alvorlige svigt fra den amerikanske virksomhed og dens ejere.

Sam Bankman-Fried, tidligere direktør i FTX, bliver i disse dage sat under lup i retten i Delaware, hvor der er blevet dokumenteret omfattende svigt hos den kollapsede kryptoplatform. Arkivfoto: Tom Williams/AP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den stormomsuste handelsplatform FTX har krævet sine ofre på kryptomarkedet i kølvandet på selskabets konkursbegæring og er i disse dage i retten i delstaten Delaware i USA.

Det er ikke hvem som helst, der er indsat som direktør for at udrede problemerne i det milliardstore selskab.

Der er nemlig tale om John J. Ray III, som stod i spidsen for opgørelsen af boet efter oliegiganten Enron, som indgav sin konkursbegæring i 2011 efter afsløringer af omfattende regnskabssvindel.

I retten udtalte han, at han aldrig havde set så »gennemgribende fejl i en virksomheds kontrolorganer og et så fuldstændigt fravær af troværdig, finansiel information«, skriver Financial Times.

Den sønderlemmende kritik understreger det kaos, der har været i forvaltningen af den nu kollapsede kryptobørs, som har haft Sam Bankman-Fried i spidsen.

Kollapset af det milliardstore selskab har sendt chokbølger gennem de globale kryptomarkeder, og John J. Ray III holdt sig ikke tilbage med sin kritik i retten af selskabet, hvor han blandt sagde følgende om folkene bag skandaleselskabet:

»Der har været en koncentration af magten i selskabet på en meget lille gruppe bestående af uerfarne, usofistikerede og potentielt kompromitterede personer.«

FTX har blandt andet udvist fejlagtig bogføring og har ikke i tilstrækkelig grad sikret sine kunders digitale aktiver. Desuden har selskabet brugt software, der skjulte misbrug af kundernes midler.

Handelsplatformen havde sågar ikke en regnskabsafdeling, fordi det organ var blevet outsourcet, lød det i retten fra John J. Ray III.

Virksomheden havde heller ikke en nøjagtig liste over egne bankkonti, og de kunne heller ikke præsentere en liste over de mennesker, der arbejdede med det, og det viser sig også, at FTX brugte en »ikkesikker« e-mail-konto til at administrere login til deres digitale aktiver.

Samlet set er det altså ifølge John J. Ray III blot nogle af de fejl, der gør konkursen til den største skandale, han har set i mere end 40 år.