Krise på chefgangen hos gigant inden for æg

For tiden har de det ikke som blommen i et æg i Danæg, der er Danmarks største ægproducent, der afsætter æg for mere end én milliard kroner om året.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ledelseskrise i Danmarks største producent af æg, Danæg. Først meddelte koncernchef Jan Gerber og bestyrelsesformand Lars Lunding deres afgang. Baggrunden var uenighed mellem ejerne om vedtægtsændringer i andelsselskabet Danæg.

Jan Gerber har kun været koncernchef i Danæg i halvandet år. Han er et af de kendte navne i fødevareindustrien i Danmark, hvor han har siddet på ledende stillinger i bl.a. Fakta, Royal Unibrew og Kohberg Bakery Group. Jan Gerber kom til Danæg i Christiansfeld fra en stilling i Coop som kædedirektør i Fakta og medlem af Coops koncernledelse. Gerber sad dog kun i ét år som chef for Fakta med 7.000 ansatte, men forlod stillingen til fordel for Danæg på grund af den store afstand mellem Coop i Albertslund og bopælen.

Efter et ekstraordinært bestyrelsesmøde i Danæg to dage efter sin afgang besluttede Lars Lunding at genindtræde som formand, mens Jan Gerber fastholder sin fratræden. Samtidig blev det besluttet at udpege Asbjørn Børsting, tidligere koncernchef i DLG, som eksternt bestyrelsesmedlem i Danæg.
 
DLG ejer 30 procent af Danæg, resten ejes af 85 ægproducenter i Danmark og Sverige. Danæg er Nordens største aktør inden for ægbranchen med en omsætning på 1,2 mia. kr. i 2013 mod 1,1 mia. kr året før. Med to pakkerier, Danæg A/S i Danmark og Kroneägg AB i Sverige, står koncernen stærkt på både det danske og svenske marked for konsumæg. I Danmark består koncernen af et ægpakkeri i Christiansfeld syd for Kolding og en produktionsvirksomhed i Roskilde.

Efter flere års vigende indtjening steg Danægs resultat før skat fra et underskud på 6,7 mio. kr.i 2012 til et overskud på 9,9 mio. kr. i 2013.
 
Koncernresultatet for 2013 er ikke tilfredsstillende, men skal ses i lyset af et fortsat øget pres på priserne i detail- og foodservice markedet på grund af en mere intensiveret kamp om markedsandelene i både Danmark og Sverige, skriver ledelsen i sine bemærkninger til regnskabet.

Koncernen sælger ikke kun i Danmark og Sverige, men eksporterer i stor stil æg og æggeprodukter til det meste af Europa, Afrika og Hong Kong. Blandt andet har McDonald's valgt Danæg som leverandør af æg til fastfood-kædens satsning på morgenmad.