Krise-kapitalen er nu ude af markedet

Den første ugentlige auktion i Den Europæiske Centralbank med tildeling af likviditet til bankerne forløb helt normalt. Den ekstra likviditet under finanskrisen er nu trukket ud af markedet.

ECB tildelte markedet 275 mia. euro, og samtidig blev der fjernet 310 mia. euro, da sidste uges arrangementer udløb. Dermed har ECB drænet pengemarkedets likviditet for 35 mia. euro, og den ekstra likviditet, som det fik under sidste uges finansuro synes at være helt forsvundet.

Bankerne kom dog til at betale forholdsvis meget for deres likviditet, da den laveste rente, skæringsrenten, der blev tildelt likviditet til var 4,08 pct., mens gennemsnitsrenten lå på 4,09 pct. Ved auktionen i sidste uge var skæringsrenten også 4,08 pct. og gennemsnitsrenten 4,09 pct.

355 banker deltog i auktionen, og det var 11 flere end i sidste uge. De afgav til sammen bud på 440 mia. euro, men fik altså ikke alle opfyldt deres ønske.

Pengeinstitutterne i eurozonen får tildelt likviditet til en variabel rente via de ugentlige refinansieringsarrangementer. Den laveste rente, der kan tildeles likviditet til, fastsættes af ECB's Styrelsesråd og er i øjeblikket 4,0 pct.

Auktionen har en løbetid på syv dage. ECB tilfører normalt likviditet til markedet ved en syv-dages auktion, men helligdage og andre forhold kan ændre derpå.

RB-Børsen