Kriminelle tjener kassen på kopivarer og narko

Organiserede kriminelle tjener svimlende summer på stoffer, våbenhandel og falske produkter. Alene i Danmark tjener de op mod 12 milliarder om året, anslår forskere.

Så mange penge tjener organiserede kriminelle i Europa ifølge et nyt europæisk forskningsprojekt hvert år på at handle med kopivarer, narko og våben Fold sammen
Læs mere
Foto: Koen van Weel

820 milliarder kroner.

Så mange penge tjener organiserede kriminelle i Europa ifølge et nyt europæisk forskningsprojekt hvert år på at handle med kopivarer, narko og våben, skriver finans.dk.

Projektet, Organised Crime Portfolio (OCP), har gennem to år kortlagt kriminelle grupper og analyseret, hvordan fortjenester på kriminalitet investeres i lovlige selskaber for at skjule ulovligheder.

I Danmark tjener de organiserede kriminelle cirka 12 milliarder kroner om året ifølge det nye forskningsprojekt. Kriminelle investerer pengene i blandt andet barer, restauranter, byggefirmaer, hoteller og fast ejendom.

Både OCP og det europæiske politisamarbejde, Europol, konkluderer, at problemet er, at kontanter og andre aktiviteter flyttes gennem adskillige lande for at blive vasket hvide, skriver finans.dk.

Morten Niels Jakobsen, chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), medgiver, at det ofte er en udfordring at efterforske sager, hvor kriminelle sender penge på tværs af grænser. Han mener dog, at myndighederne jævnligt vinder kampen.

»Vi har haft succeshistorier med beslaglæggelser af flyvemaskiner og ejendomme i Sydfrankrig, der er udbyttet af kriminelle handlinger, og det er en hård og effektiv måde at ramme kriminelle på. Man kan altid styrke samarbejdet og gøre sig endnu mere umage, men grundlæggende er det et godt koncept,« siger Morten Jakobsen til finans.dk.