Krigere vil ha´ kød og ketchup

I Forsvarets kantiner skal man følge de otte kostråd, og dertil kommer en række andre specifikke regler for kantinedrift, men i Høvelte stod soldaterne nærmest i kø for at brokke sig, da det fra centralt hold blev forbudt at sælge ketchup i kantinerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver landbrug & Fødevarers ugemagasin Foodculture.

- Soldaterne kan vælge mellem salatbar, lune og varme retter og flere slags brød og pålæg, og alt er mærket med grønne, gule og røde sedler, så de kan se, hvor sundt de spiser. Det har ikke altid været lige populært. Blandt andet måtte vi ikke sælge ketchup og Nutella, men det har vi sneget ind igen, da det nærmest kom til oprør blandt soldaterne. Unge mænd, der løber rundt i terrænet hele dagen, bliver småknotne, når de gerne vil have nutella til morgenmad, men kun kan få honning, siger Kelly Windekilde, chef for Lokal Støtteelement, Høvelte Kaserner.

Kød og proteiner står højt på soldaternes ønskeliste. Men der er også et økonomisk element i ernæringen, for kantinen må ikke sælge maden for mere end 60 kroner pr. kilo, og det sætter en naturlig grænse for, hvor meget kød der kan puttes i den enkelte ret. Der skal altså også godt med ris og pasta på tallerkenerne.

- Når soldaterne starter her på kasernen, fortæller vi dem om mad, energi og sundhed. Og det lytter de nok ikke altid så meget til, for om aftenen er der som regel ikke mere end 30 procent af soldaterne, der spiser i vores kantine. De vælger i stedet den lokale pizza- eller burgerbar, siger Kelly Windekilde.