Krig om nordsjællandske netkunder udvides

Elselskaberne vil hjælpe 1.000 snart internetløse husstande og tror på, at TDC bliver tvunget til at sænke sine priser på at lade andre bruge deres net. Også Forbrugerrådet er nervøs for, at kunderne kommer til at betale overpriser.

»Vi mener ikke, at københavnere og nordsjællændere skal udelukkes fra højhastighedssamfundet,« siger Anders Christjansen, administrerende direktør for Waoo. Foto: Waoo Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De 1.000 nordsjællandske husstande, som snart står uden telefon- og Internet-forbindelse, efter at Telenor har sagt dem op, vil få et tilbud fra de danske elselskaber, som fortsat tror på, at TDC bliver tvunget til at sænke de priser, som andre selskaber betaler for at bruge det tidligere DONG-fibernet i området.

»Vi vil tilbyde dem Waoo, og jeg vil gerne understrege, at vi kæmper kampen videre og satser på, at IT- og Telestyrelsen får det bragt i orden. Vi mener ikke, at københavnere og nordsjællændere skal udelukkes fra højhastighedssamfundet,« siger Anders Christjansen, administrerende direktør for Waoo, der er 15 danske elselskabers fælles salgsselskab for Internet, telefoni og TV.

Telenor giver op

Telenor har kastet håndklædet i ringen. Derfor får 1.000 Telenor-kunder i disse dage brev om, at deres aftale med Telenor ophører. Telenor kan ikke få en forretning ud af at sælge Internet og telefoni via det fibernet, som DONG i november 2009 solgte til TDC. Ifølge Telenors juridiske direktør, Nicholai Kramer Pfeiffer, har TDC skruet priserne på at leje sig ind i vejret.

Læs også: 1.000 nordsjællandske husstande får kappet netforbindelsen

IT- og Telestyrelsen har allerede bebudet, at den som Danmarks øverste telemyndighed vil gribe ind. Telenor frygter imidlertid, at styrelsen - som tidligere - vil lægge prislejet ud fra, hvad det vil koste en konkurrent at etablere et tilsvarende net i stedet for at tage udgangspunkt i, hvad TDC rent faktisk betalte for DONGs fibernet, som var udsalgspris i forhold til etableringsomkostningerne.

Frygter overpriser

Samme holdning har Forbrugerrådet givet udtryk for over for IT- og Telestyrelsen.

»Dette vil medføre, at forbrugerne kommer til at betale en overpris for deres forbindelser, da den underliggende engrospris ikke er fastsat efter de reelle omkostninger, men efter fiktive og højst sandsynligt højere omkostningsberegninger. Forbrugerrådet skal derfor foreslå, at det sikres, at den valgte prisreguleringsmodel afspejler omkostningerne og markedsrealiteten i det pågældende område, til gavn for forbrugerne,« skrev Forbrugerrådet i sit høringssvar for halvanden måned siden

Ikke OK, at det er dyrere dér

Så i modsætning til Telenor tror I på, at det ender med rimelige priser?

»Det ligger ikke i vore hænder, men hvis styrelsen ønsker, at københavnere og nordsjællændere skal være med i højhastighedssamfundet, skal problemet løses. Det er et spørgsmål om tid, for det er ikke OK, at det skal være så meget dyrere at købe vore tjenester i København og Nordsjælland end i resten af landet. Derfor har vi ikke opgivet håbet endnu,« siger Anders Christjansen til Business.dk.

Læs også: Elselskaber: Intet superbredbånd til København

Han sætter sin lid til, at Waoo vil kunne drive forretning i også den del af landet.

»Det virker mærkeligt, at det skal koste mere for Waoo-kunder, hvis de bor i København eller Nordsjælland. Det plejer at være det omvendte - at Udkantsdanmark betaler mere. TDC er tvunget til at åbne nettet og give os adgang. Nu er det jo tydeligt for enhver, at TDC tager overpriser, som ikke gør det muligt for Telenor at drive forretning,« siger Anders Christjansen.

TDC er størst

Han kalder TDC for »dominerende«. TDC er da også Danmarks største teleselskab på både mobil- og fastnettelefoni, bredbånd og TV. Derfor vil IT- og Telestyrelsen regulere priserne.

Læs også: Elselskaber glade for indgreb mod TDC

Elselskaberne er i gang med at etablere lysoptiske fibernet landet over. De gør det muligt at tilbyde lynhurtige internetforbindelser og kan samtidig transportere TV og telefoni, så man kan få alt i et stik og fra samme leverandør.

(Opdateret kl. 12.00 - fejl i billedtekst rettet)