Krig eller ej – Ørsted vil fortsætte samarbejde med Putins Gazprom i næsten ti år

Danske Ørsted med staten som hovedejer har i godt ti år købt store mængder gas af kontroversielle russiske Gazprom med tætte forbindelser til Vladimir Putin. Og det har Ørsted – invasion, raketangreb og krig eller ej – tænkt sig at blive ved med frem til udgangen af 2030. Kontrakten kan nemlig slet ikke rives over, lyder det.

Administrerende direktør i Ørsted Mads Nipper kan ikke komme ud af kontrakten med russiske Gazprom, om han så gerne ville. Sådan lyder det fra det danske selskab, som tjener penge på at købe den russiske gas for at sælge den videre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske energikæmpe Ørsted er i offentligheden mest kendt for at have været igennem en enorm transformation fra et sort olie- og gasselskab til en grøn mastodont, der opfører store havvindmølleparker verden over og fører an i klodens klimakamp.

I koncernen ligger dog også forretningsbenet Bioenergy & Other, hvor man blandt andet handler med gas. En afdeling, som med den seneste tids høje gaspriser med Ørsteds egne ord klarede sig »exceptionelt godt« i 2021.

En af dem, danskerne køber naturgas af for at sælge videre med fortjeneste, er den kontroversielle russiske gigant Gazprom, der har eneret på produktion og eksport af russisk gas. Med den russiske stat som hovedejer har Gazprom tætte forbindelser til præsident Vladimir Putin.

Der tale om to gamle og særdeles langsigtede aftaler mellem det daværende Dong Energy og Gazprom.

På et pressemøde i forbindelse med Ørsteds offentliggørelse af årsregnskab for 2021 var topchef Mads Nipper i begyndelsen af februar kortvarigt inde over Gazprom-aftalen.

»Vi har en kontrakt, som udløber omkring 2030. Det er vores indstilling, at den honorerer vi. Det skal vi jo. Det har Gazprom også gjort,« sagde Mads Nipper og forklarede, at Ørsted har modtaget de aftalte mængder gas.

Og det at Vladimir Putins tropper siden da har invaderet Ukraine og indledt en krig i Europa, vil ikke få nogen betydning for Ørsteds køb af gas fra Gazprom.

Ørsted vil fredag ikke stille op til interview om Gazprom-aftalen, men oplyser i en e-mail, at man har en gensidig forpligtende gaskøbsaftale med Gazprom, som blev indgået i 2006 og »gælder i 20 år fra 2011 og udløber med udgangen af 2030«. Af kommercielt fortrolige årsager vil Ørsted ikke oplyse noget om mængden af gas, man køber fra Gazprom. Eller til hvilken pris man køber gassen.

»Gazprom Export har siden kontrakternes start leveret gas i overensstemmelse med kontraktens bestemmelser og aftalen kan ikke opsiges for nuværende. I henhold til Ørsteds strategi, vil Ørsted ikke forlænge aftalen, når den udløber. Ørsted følger situationen i Ukraine tæt, og skulle der blive vedtaget sanktioner, der påvirker aftalen med Gazprom, vil Ørsted naturligvis efterleve sanktionerne,« oplyser presseafdelingen med henvisning til muligheden for, at EU og NATO-landene indfører et forbud mod import af russisk gas til EU.

Berlingske har efterfølgende via e-mail spurgt Ørsted, om selskabet vil ud af kontrakten og stoppe med at handle med Gazprom, såfremt dette var eller er muligt.

»Da den ikke kan opsiges på nuværende tidspunkt, er det ikke aktuelt at spekulere i. Men som vi tidligere har sagt, har vi ingen planer om at forlænge kontrakten,« lyder svaret fra presseafdelingen.

Regeringen har ingen holdning

Aftalerne betyder, at Gazprom kan levere op til i alt to milliarder kubikmeter gas om året til Ørsted.

Tidligere har Gazprom oplyst, at man i 2016 leverede 1,75 milliarder kubikmeter gas til Ørsted, svarende til cirka 70 procent af det årlige danske naturgasforbrug, som samme år udgjorde cirka 2,5 milliarder kubikmeter gas. En stor del af den russiske gas sælger Ørsted videre til andre lande.

Berlingske har via e-mail spurgt finansminister Nicolai Wammen (S), der håndterer statens ejerskab af Ørsted, hvad regeringen mener om, at statsejede Ørsted står til at skulle købe gas af Gazprom de næste mange år? Hvad regeringen mener om, at Ørsted tjener penge på at handle med Gazprom? Og om man bør gøre noget i forhold til kontrakten?

I et skriftligt svar forklarer finansministeren dog ikke, hvad regeringen mener om Ørsteds forretninger med Gazprom.

»Den danske regering fordømmer Ruslands angreb på Ukraine. Ørsteds bestyrelse og direktion er sammen ansvarlig for ledelsen af selskabets anliggender, herunder den daglige drift, mens staten, som ejer af 50,1 procent af selskabet, agerer ud fra et armslængdeprincip i henhold til Statens ejerskabspolitik. På den baggrund er staten ikke involveret i den daglige drift, herunder indgåelsen og den efterfølgende håndtering af juridisk bindende kontrakter,« skriver Nicolai Wammen.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, forklarer, at han har en forventning om, at Ørsted afsøger muligheder for at komme ud af kontrakten med Gazprom.

»På baggrund af den nye verdensorden, der nu er etableret med Rusland som en potentiel fjende, skal vi så hurtigt som muligt gøre os uafhængig af russisk gas. Her leverer vi så samtidig simpelthen penge til Putins krigsmaskine. Det er der ærlig talt ingen grund til – for at sige det meget mildt. Jeg håber, at Ørsted gør alt, hvad de kan for at se på, om der er mulighed for hurtigere at komme ud af den kontrakt.«

Da aftalen blev indgået i 2006, var det med Kurt Bligaard Pedersen som koncernchef i det daværende Dong Energy.

Senere skiftede han i 2014 til den anden side af bordet og blev ansat i Gazprom. Som topchef i selskabets britiske datterselskab endte han blandt de højest placerede ikkerussere i det omdiskuterede energiselskab.

Ifølge Kurt Bligaard Pedersen Linkedin-profil stoppede han i Gazprom i efteråret 2020. I dag er han bestyrelsesformand i Jyske Bank.