Krav til verdens banker kan skabe revolution

Verdens førende økonomer og centralbankchefer lægger op til en gennemgribende reform af den globale finansverden.

Læs mere
Fold sammen
Den globale finansverden står over for reformer af et omfang, der minder om en revolution. • Finansielle supermarkeder skal afskaffes.

• Tilsyn med og håndhævelse af lovgivning vedrørende finansielle virksomheder skal være grænseoverskridende.

• Direktørlønninger skal holdes i snor, så de ikke fører til uholdbare risici.

• Kreditvurderingsselskaber skal fremover ikke længere have deres betaling direkte fra de virksomheder, som de er sat til at kreditvurdere.

Sådan lyder bare nogle af de opsigtsvækkende forslag fra verdens førende økonomer i den såkaldte G30-gruppe, der ledes af Paul Volcker, tidligere chef for USAs forbundsbank og nuværende toprådgiver for USAs præsident Barack Obama, der tiltræder på tirsdag.

Rapporten »Financial Reform – A Framework for Financial Stability« er det hidtil mest kvalificerede bud på, hvad magthavere i USA og Europa agter at foretage sig efter nedsmeltningen i det internationale finanssystem i september 2008.

Rapporten ventes at blive et centralt bidrag til arbejdet ved det internationale finansielle topmøde i London, som Gordon Brown har inviteret til i begyndelsen af april i år.

Udover Volcker sidder Timothy F. Geithner, der formentlig bliver Barack Obamas finansminister, og Larry Summers, en anden tæt Obama-rådgiver, i gruppen.

Hertil kommer chefen for Den Europæiske Centralbank, Jean-Claude Trichet, chefen for Bank of England, Mervyn King, Nobel-pristager i økonomi, Paul Krugman, og en række asiatiske og sydamerikanske topøkonomer og nuværende eller tidligere centralbankchefer i G30-gruppen.

Topfolk bag ånden
Alle disse navne er formelt set ikke medforfattere til rapporten, men ifølge en insider citeret af The Economist står alle bag ånden i rapporten. Den tager i øvrigt udgangspunkt i beslutningerne fra det globale – såkaldte G20 – finanstopmøde, der blev afholdt i Washington 15. november sidste år på foranledning af Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy, der på det tidspunkt var EU-formand.

Paul Volcker sagde ved præsentationen af rapporten torsdag beskedent, at der er tale om et diskussionsoplæg, men at han dog håbede, at den nye præsident Barack Obama – der har bedt ham skrive rapporten – vil benytte sig af forslagene.

Volcker sagde i øvrigt, at han mener, at de hidtidige aflønningssystemer for topfolk i finanssektoren har været medvirkende årsager til de store problemer.

»Kompensationspakkerne har bidraget til, at man på Wall Street har påtaget sig for store risici,« sagde Volcker.

Ifølge The Economist er det næppe forkert at forestille sig, at mange af rapportens forslag bliver officiel politik.

»Al snak om den største reform af den finansielle regulering siden 1930erne har netop taget et skridt fremad,« skriver det sædvanligvis velorienterede britiske tidsskrift.