Krav om stop for salg af iPhone og iPad

Mobilkrigen breder sig. Nu skal Apples iPhone, iPad og iPod alle forbydes, fordi Apple har brugt teknologi, som andre har rettighederne til.

Salget af Apples iPhone og iPad kræves nu forbudt. Foto: Jewel Samad, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt salg af Apples mest populære produkter - iPhone-telefonen, den armholdte computer iPad og iPod-musikafspillere - skal standses øjeblikkeligt.

Det kræver den taiwanesiske mobilproducent HTC, som vil have den internationale handelskommission i USA til at forbyde salget, fordi Apple krænker fem patenter, som HTC ejer.

Krigen skærpes

HTC slår dermed igen, efter at Apple i marts vandt en anden patentstrid med HTC. Apple beskyldes nu for at ulovligt at anvende HTC-patenteret teknologi, der styrer strømforbruget på mobiltelefoner, håndterer registre over telefonnumre og kan få Apples nye iPad til at gemme data, når den sættes i dvaletilstand, altså ikke er helt slukket.

HTC kræver, at al import, markedsføring og salg af Apples produkter forbydes i USA. Importspørgsmålet er vigtigt, eftersom størstedelen af produktionen foregår i Kina og andre lande.

HTC har haft stor succes gennem det seneste år med sine mobiltelefoner, der anvender Googles styresystem Android. Dermed går HTC direkte efter Apple, hvis iPhone satte nye standarder for, hvad man forventer af en avanceret mobiltelefon.

16 procent af verdensmarkedet

Ifølge analysehuset IDC sad Apple i januar-marts på 16 procent af verdensmarkedet for avancerede mobiltelefoner og var tredjestørst. HTCs markedsandel på fem procent rækker til en fjerdeplads.

Apple ønsker ikke at kommentere den seneste optrapning af striden.

Apple beskylder HTC for at krænke 20 Apple-patenter.

Også Nokia har sager kørende mod Apple - og omvendt.