Krav om EU-indgreb mod Apple

Fransk minister kalder Apple »ekstrem brutal« efter afvisning af fransk app.

Fleur Pellerin (til højre), som i den franske regering har ansvaret for mindre virksomheder, innovation og digital økonomi, får her en rundvisning af AppGratis' administrerende direktør Simon Dawlat i Paris. Foto: Charles Platiau, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CHARLES PLATIAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frankrig kræver et EU-indgreb mod den amerikanske IT-producent Apple, efter at Apple har fjernet en fransk app fra sin App Store-netbutik.

For en uge siden forbød Apple programmet AppGratis, som leder efter gratis småprogrammer, fordi det ikke opfyldte Apples krav. Apple skal godkende alle programmer, som kan hentes i App Store i modsætning til Google Play-butikken til Android-telefoner.

»Ekstremt brutal og ensidig«

Den franske juniorminister for digital økonomi, Fleur Pellerin, kalder Apples beslutning »ekstremt brutal og ensidig«.

»Den opførsel er ikke et selskab af denne størrelse værdig,« sagde hun.

Den franske regering vil nu bede EU-Kommissionen og de 27 medlemslande om at sikre en bedre regulering af de digitale platforme, af søgemaskiner og af sociale medier, skriver nyhedsbureauet Reuters. Det sker på baggrund af »gentagen grov opførsel«.

Apple oplyser over for Reuters, at Apple og AppGratis har diskuteret sagen, inden AppGratis blev fjernet fra App Store. Ifølge Apple skyldes forbuddet, at AppGratis ikke følger Apples tekniske specifikationer på sit program. Apples krav er, at apper ikke må promovere andre udbyderes apper, og at man ikke må bruge iOS-styresystemets notifikationssystem til betalte reklamer.

Skrappere kurs

AppGratis, som udgiveren iMediapp står bag, har efter eget udsagn 12 millioner brugere og omsatte i 2012 for 9 millioner euro. Selskabet har 45 ansatte.

Fleur Pellerins bemærkninger kom i forbindelse med et besøg hos en række opstartsvirksomheder i Paris, heriblandt AppGratis, og understreger, hvordan den franske regering aktivt går i lag med de store internationale teknologivirksomheder.

I marts bad den franske telestyrelse anklagemyndigheden om at indlede en undersøgelse af det Microsoft-ejede Skype, efter at Skype har afvist at ville lade sig registrere som teleselskab i Frankrig. Den franske regering har også lagt arm med Google om Googles angivelige snylten på franske mediers artikler.