Krav om at få hemmelig dommerkendelse fremlagt

Pres på de amerikanske myndigheder for, at hemmelig ordre om at overvåge alle e-mails hos internetgiganten Yahoo for efterretningstjenesten offentliggøres.

Internetgiganten Yahoo - her hovedkontoret - har scannet alle indkomne e-mails for hundreder af millioner af brugere for den amerikanske efterretningstjeneste NSA. Arkivfoto: Noah Berger, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NOAH BERGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den dommerkendelse, som den amerikanske efterretningstjeneste NSA i 2015 fik udstedt for at tvinge internetgiganten Yahoo til at scanne alle sine brugeres indkomne e-mails, skal lægges frem.

Det kræver en amerikansk senator og borgerrettighedsgrupper oven på afsløringen i sidste uge af, at Yahoo installerede et softwareprogram, som gennempløjede alle beskeder, mens de ankom til hundreder af millioner af brugere af Yahoos e-mailtjeneste.

Dommerkendelsen kom fra den hemmelige domstol Foreign Intelligence Surveillance Court, skriver nyhedsbureauet Reuters, og man ledte efter beskeder med et bestemt digitalt indhold, fortæller kilder.

Sikkerhedsfolk troede, at de var ramt af hackere

Tre tidligere Yahoo-ansatte fortæller anonymt til nyhedsbureauet, at den domstolsbeordrede søgning, som Yahoo gennemførte, blev foretaget af software, som kørte dybt ind i det styresystem, som håndterer Yahoos e-mailserver. Dermed blev det meget vanskeligt at opdage, hvad der foregik, og vanskeligt at spore, at der overhovedet foregik noget.

Det var Yahoos egne sikkerhedsfolk, som opdagede, at et softwareprogram scannede alle e-mails. De slog alarm, fordi de troede, at Yahoo var blevet hacket, men indstillede imidlertid deres undersøgelser, efter at de fandt ud af, at Yahoos topchef, Marissa Mayer, havde godkendt installationen.

Nogle amerikanske medier skriver, at det var NSA eller forbundspolitiet FBI selv, der i hemmelighed - og med godkendelse fra Yahoos ledelse - havde installeret softwaren.

Kræver dommerkendelse offentliggjort

Den demokratiske senator, Ron Wyden, som sidder med i senatets efterretningskomité og tidligere har kritiseret myndighedernes overvågning, mener, at afsløringen viser, at lovgivningen nu fortolkes på en ny måde. Han ønsker derfor dommerkendelsen afklassificeret, så den kan offentliggøres.

I Center for Democracy & Technology mener Greg Nojeim, at dommerkendelsen - såfremt den faktisk har pålagt Yahoo at scanne hele sit netværk for NSA - strider imod artikel fire i den amerikanske forfatning, som forbyder urimelige søgninger.

Det irske datatilsyn er gået ind i sagen, fordi Yahoos europæiske hovedkvarter ligger i Irland. Datatilsynet vil undersøge, om overvågningen har ramt europæiske brugere af Yahoos e-mailtjeneste og dermed har overtrådt europæisk lovgivning om databeskyttelse og privatlivets fred.

Den hemmelige efterretningsdomstol Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) består af medlemmer udpeget af USAs højesteretspræsident. Den skal håndtere overvågningsanmodninger mod udenlandske spioner, som befinder sig i USA. FISC, der blev etableret i 1978 som følge af den omstridte lov »Foreign Intelligence Surveillance Act« (FISA), har aldrig holdt et åbent retsmøde og hører normalt kun Justitsministeriets, forbundspolitiet FBIs og efterretningstjenesternes folk.