Krav og beskyldninger regner ned over Tysklands største bank

Deutsche Banks to bestyrelsesoformænd blev udpeget til at forbedre bankens kultur. Nu efterforskes den ene for at have vildledt retten. Hensættelserne til bøder og erstaninger er vokset til 30 mia. kr.

Deutsche Banks to bestyrelsesformænd blev udpeget til at forbedre bankens kultur. Nu efterforskes det, om den ene har vildledt retten. Foto: Ralph Orlowski/REUTERS Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig er Jürgen Fitschen igang med at forbedre kulturen i Deutsche Bank. Det lovede han i hvertfald, da han sammen med Anshu Jain i 2012 blev sat i spidsen for Tysklands eneste globale storbank. Nu skulle Deutsche Banks ramponerede image stives af efter finanskrisen. Sådan er det ikke gået. Tværtimod er Jürgen Fitschen nu personligt blevet inddraget i én af de skandaler, der har plaget banken i mere end et årti: Opgøret om Kirch-gruppens fallit.

Sagen rækker tilbage til 2002, hvor mediemogulen Leo Kirch gik bankerot med sit imperium af tv-stationer, film- og sportsrettigheder. Han gav Deutsche Bank skylden, fordi bankens daværende bestyrelsesformand, Rolf-Ernst Breuer, i et nu berømt tv-interview havde stillet spørgsmålstegn ved Kirch-gruppens økonomiske soliditet. Siden er der kørt en erstatningssag, og i december besluttede retten i München, at Leo Kirchs arvinger har krav på erstatning. Retten mener, at banken bevidst forsøgte at splitte sin kundes forretning for at tjene penge. Det afviser Deutsche Bank.

Det er i håndteringen af Kirch-sagen, at Jürgen Fitschen nu officielt efterforskes ligesom fire tidligere topfolk i banken, der længe har været under anklagemyndighedens lup. I denne uge kom det frem, at anklagemyndigheden i München efterforsker Jürgen Fitschen for at have løjet for retten, da han vidnede i 2011, og for at have aftalt sin forklaring med de andre topfolk. Det afviser Jürgen Fitschen. Retten fandt dengang hans udsagn »inkonsistent« og hans hukommelse »tilsyneladende urigtig«. Samtidig har anklagemyndigheden også indledt en sag mod selve banken for dens forretningsførelse i sagen, der kan føre til en bødestraf på op til 10 millioner euro. Også her synes der at være en vis inkonsistens. Ifølge avisen Süddeutsche Zeitung dementerede banken tirsdag, at der skulle være indledt en sådan sag, selvom banken ifølge anklagemyndigheden var orienteret om sagen allerede 10. oktober i år.

Sagen om Jürgen Fitschens vidneudsagn er ikke den eneste efterforskning, der er igang mod ham. I forvejen efterforsker anklagemyndigheden i Frankfurt, hvor storbanken har hovedsæde, en mistanke om medvirken til skatteunddragelse i forbindelse med handel med CO2-kvoter. Også det afviser Jürgen Fitschen. I forbindelse med den mistanke blev bankens hovedsæde i december sidste år gennemsøgt af 500 bevæbnede politifolk. De billeder hjalp ikke på bankens forslåede image.

De mange sager kan også blive økonomisk dyre. I sidste uge måtte banken i forbindelse med et sløjt tredjekvartalsregnskab øge hensættelserne til juridiske udeståender med 1,2 milliarder euro til ialt 4,1 milliarder euro. Omkring 30 milliarder kroner. Det er mange penge også i Frankfurt, men muligvis ikke nok. Ifølge avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung truer yderligere omkostninger for en milliard euro. Avisen peger især på den Investment-afdeling, som den anden af de to nye bestyrelseformænd, Anshu Jain, tidligere ledede. Den betegnes som bankens »Casino-afdeling«.

I denne uge kom det også frem, at en meget omdiskuteret tredje sag kan ende med at milliardkrav fra EU-kommissionen. Ifølge flere medier går kommissionen efter at kræve strafbetalling på op til 800 euro fra hver af de storbanker, der var involveret i manipulation af den europæiske referencerente Euribor i 2011. Straffen skal forhandles med bankerne. Ifølge Deutsche Bank har ingen i bestyrelsen været vidende om manipulationerne med Euribor og den britiske referencerente Libor.

Bestyrelsen var dog vidende om den bonus på astronomiske 80 millioner euro, som handleren Christian Bittar fik i 2008. Da han senere blev fyret efter beskyldninger om manipulation inddrog bestyrelsen halvdelen. Efter Libor- og Euribor-sagerne klagede fire opsagte handlere til arbejdsretten i Frankfurt, der for nylig underkendte deres opsigelser som uforholdsmæssige. Banken havde placeret handlerne i en »betydende interessekonflikt,« vurderede retten.

Den 65-årige Jürgen Fitschen har netop fået forlænget sin kontrakt med to år, så både han og Anshu Jain udløber i 2017. Om deres »kulturforandring« lykkes vil afhænge af de juridiske udeståender. Om efterforskningerne bliver til anklager og dom. Deutsche Bank bedyrer sin uskyld og afviser beskyldningerne. Men Frankfurter Allgemeine Zeitungs økonomiredaktør Carsten Knop mener, at »uskyldsformodningen blander sig med råd- og målløshed«.