Krakket rigmandsbank havde kun 40 kunder

Den krakkede rigmandsbank Capinordic Bank havde kun 35-40 kunder i Danmark.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver dagbladet Børsen.

Stort set alle kunder tilhørte kredsen omkring den såkaldte milliardærklub, som består af en række nuværende og tidligere rigmænd, heriblandt Erik Damgaard, Aldo Petersen, Peter Forchhammer, Steen Patrick Vela og Ole Vagner.

En stor del af personkredsen var samtidig medejere af finanskoncernen Capinordic, som var moderselskab for banken frem til konkursen i februar. Tilsammen havde den lille kreds af nuværende og tidligere rigmænd lånt omkring 1 mia. kr. i banken.

Pengene til udlånene kom primært fra bankens filial i Sverige, hvor banken med en aggressiv markedsføring kaprede svenske kunder, som benyttede banken til almindelige indlån.

Øvelsen var enkel. De svenske indlån, som ved bankens sammenbrud udgjorde knap 1 mia. kr. blev lånt ud til de 35-40 kunder i Danmark. Dagbladet Børsen kunne i sidste uge fortælle, at Capinordic Banks krak foreløbigt har kostet Indskydergarantifonden 800 mio. kr. eller hvad der svarer til mere end en fjerdedel af fondens egenkapital.

Det er nemlig Indskydergarantifonden, som skal udrede en del af det tab, som de svenske indskydere tabte i forbindelse i forbindelse med bankens konkurs. Regningen sender fonden videre til de danske pengeinstitutter.

Ifølge dagbladet Børsens oplysninger var der i vid udstrækning tale om meget særprægede lånesager i Capinordic Bank. Kilder tæt på banken forklarer, at der var tale om et lukket økonomisk kredsløb, hvor kredsen omkring milliardærklubben benyttede banken som deres egen finansieringskilde.

Pengene fra låneeventyret i Capinordic Bank gik blandt andet til investeringer i alternativ energi, kursuscentre og ejendomme. Men i en række af lånesagerne har Capinordic Bank ifølge dagbladet Børsens kilder ikke sikret sig godt nok.

En kilde tæt på banken betegner forretningsgangene i Capinordic Bank, som en omgang bytte-bytte-købmand, hvor blandt andet ejendomme blev stillet som sikkerhed for kontante udbetalinger. Men efterfølgende har det blandt andet vist sig, at andre pengeinstitutter allerede havde pant i de pågældende ejendomme.

I andre tilfælde er de sikringsakter, der er blevet lavet i Capinordic Bank i forbindelse med sikkerhedsstillelsen, ikke lavet godt nok eller er direkte mangelfulde.