Krakket bank brugte børn som fup-aktionærer

Børn helt ned til 12 år fik million-lån til aktiekøb i den krakkede islandske bank, Glitnir. Øvelsen er formentlig ulovlig, og den nu nationaliserede bank vil ikke kræve pengene ind igen.

Mindst ti mindreårige deltog i en milliardstor kapitalforhøjelse, som den islandske bank Glitnir lavede for sparekassen Byr i 2007. Det kunne børnene, fordi Glitnir gav dem lån på mellem 100.000 og en mio. danske kr. til at købe aktier for.

Ifølge islandske Amx.is var det yngste barn i øvelsen blot 12 år gammel. Fælles for alle børnene er, at deres forældre også deltog i kapitaludvidelsen.

Sagen om de forgældede børneaktionærer vækker forargelse, og en repræsentant for børnene, mener lånene er klart ulovlige og undrer sig over, hvordan de nogensinde kunne blive godkendt:

”Det er et rent og klart lovbrud. Efter min mening er det en sag mellem forældrene og banken,” siger Margrét María Sigurðardóttir ifølge Visir.is

Glitnir er nu nationaliseret under navnet Islandsbanki. Herfra forlyder det, at banken ikke har tænkt sig at kræve pengene ind fra børnene.