Krak koster bankansatte halv milliard

Finanssektorens Pensionskasse har bragt medlemmernes penge i en udsat situation med lån til 17 mindre banker - fire af dem er nu krakket.

Pensionsopsparingen for ansatte i finanssektoren lider hårdt under tab i danske banker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med Spar Lollands konkurs har medlemmerne i Finanssektorens Pensionskasse (FSP) fået yderligere 150 millioner kroner i klemme. I alt har FSP nu tabt 560 millioner kroner på krakkede banker, skriver Børsen.

I 2007 valgte FSP, der tæller 17.000 bankansatte medlemmer, at yde risikable lån til 17 mindre banker. Siden er fire gået ned. I alt udlånte FSP dengang 700 millioner kroner, så tabet på 560 millioner kroner svarer til 33.000 kroner per medlem.

Søren Andersen, der er administrerende direktør for Invensure og investeringsrådgiver for pensionsselskaber, er rystet. Tabet på 2,5 procent af den samlede balance er voldsomt, siger han.

"Der er spredningsregler for pensionsselskaber, som sigter mod, at man ikke tager for meget risiko i sine investeringer. Det er altså ikke godt at tabe 2,5 procent af balancen på en investering. Man kan med rette spørge sig selv, om man har været opmærksom på risikoen ved den her investering," siger Søren Andersen til Børsen.

Af de 17 banker har ni betalt tilbage. Fionia Bank, Eik Bank, Sparekassen Østjylland og Spar Lolland er gået ned, mens Middelfart Sparekasse, Basis Bank, Sparekassen Vendsyssel og Sparekassen Faaborg mangler at betale tilbage.