Krak i medieståhej om dybdelink

Bloggere, IT-medier og privatpersoner brokker sig på nettet over Kraks forbud mod at dybdelinke til selskabets kort. "Vi ønsker ikke klapjagt på private," siger direktøren.

Krak har i et brev til hobby-hundeopdrætter Per Kaarup bedt ham om at hoste op med 4.500 kr., fordi han via sin hjemmeside linker direkte til et kort på Kraks hjemmeside.

Via linket fra Per Kaarups hjemmeside kommer man direkte til et kort på Kraks hjemmeside, som viser, hvor Per Kaarups hundekennel er henne.

Men den går ikke, mener Krak. Og den sag har sat fut i fingrene hos både danske og udenlandske bloggere, der harcelerer over Kraks dybdelink-politik. Sagen har også fundet vej til spalterne hos Computerworld og Version2.dk - og altså nu også her på Business.dk.

Argumentationen fra bloggerne går på, at dybdelinks er gratis reklame for Krak - og meget udbredt på internettet. Men ifølge Krak går den ikke.

Krak: Vi har copyright

Direktør for kort og data hos Krak, Peter Sejer Dypevåg, fortæller, at Krak selv udvikler kortene og derfor har copyright på dem.

I tilfældet med hundeopdrætteren Per Kaarup, som offentliggjorde Kraks regning på sin hjemmeside, antyder Peter Sejer Dypevåg dog over for Business.dk, at han ikke behøver at betale regningen alligevel.

Privatpersoner og foreninger er nemlig velkomne til at dybdelinke til Krak-kortene - mens erhvervslivet skal betale.

"Vi anså ham for at være kommerciel - men han siger selv, at det er hobbyopdræt. Vi går ikke ind og jagter privatpersoner," siger Peter Sejer Dypevåg til Business.dk.

Men hvis I nu engang har copyright på kortene, kan I vel også ligeså godt sende regninger ud til privatpersoner?

"Ja, men praksis er, at vi kun går efter de kommercielle. Bloggere og private er velkomne til at bruge vores kort," siger kort-direktøren.

Intet internet-politi hos Krak

Peter Sejer Dypevåg vil ikke oplyse, hvor mange kommercielle kunder selskabet har, som rent faktisk betaler for at dybdelinke til siden. Han vil heller ikke sige noget om, hvor mange regninger der bliver sendt ud til kommercielle virksomheder, der ikke betaler for at dybdelinke.

Har I folk ansat til at overvåge internettet for dybdelinks til Kraks kort?

"Nej, det har vi ikke. Men vi har mange forskellige kilder. Vi får mange henvendelser - f.eks. folk, der ringer til os. Det kan også ske, at vores egne ansatte opdager det," lyder forklaringen fra Krak-direktøren.

Opdager I mange virksomheder om året, som ikke betaler for jeres kort?

"I hvert fald mere end én. Men ellers har jeg ingen kommentarer - vi er jo også i konkurrence med nogen på markedet."

Ifølge Version2.dk afgjorde Sø- og Handelsretten sidste år en sag mellem netportalen Ofir og mæglerkæden Home, at det var fuldt lovligt, når Ofir linkede direkte - dvs. dybt - til boligannoncer på mæglerkædens hjemmeside.

Men Version2.dk skriver, at den dom ikke direkte kan overføres til den aktuelle sag med Krak. Årsagen er, fortæller advokat og partner Janne Glæsel ved advokaterne Bech-Bruun, at Ofir-sagen handlede om link til frie informationer i ejendomsannoncer, mens det i tilfældet med Krak handler om links til beskyttet materiale.