Kraftig stigning i indbrud i danske netbanker

1,8 millioner kroner forsvandt på tre måneder.

Mange flere har fået franarret deres NemID, så hackere har kunnet bryde ind i netbanken og stjæle penge. Arkivfoto: Jonas Vandall Ørtvig, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lykkedes på tre måneder hackere at narre sig ind i danskernes netbanker og stjæle for over 1,8 millioner kroner.

Det er en kraftig stigning og det største tab i halvandet år, viser nye tal fra Finans Danmark, der er bankernes organisation. I alt lykkedes det i april-juni, som opgørelsen omfatter, at gennemføre 18 netbankindbrud, hvor der i årets første tre måneder kun var fire. I 15 af tilfældene rendte tyvene med penge, hvor det i januar-marts kun lykkedes en enkelt gang.

Det er det højeste antal indbrud siden 2013.

Flere og flere forsøg på indbrud

Bankerne dækker dog selv tabet for privatkunder, når der er tale om indbrud. Og skulle det senere lykkes at få nogle af pengene tilbage, bliver beløbet udlignet.

»Kriminalitet rettet mod bankerne via kundernes netbank er et stigende problem. Danmark oplevede det første netbankindbrud i 2006, og siden er antallet af forsøg på netbankindbrud steget hvert år,« konstaterer Finasn Danmark i sin opgørelse.

Indbruddene sker blandt andet ved, at det lykkes hackere at installere skjulte programmer på folks PC, mobiltelefon eller tavle-PC. I andre tilfælde lykkes det hackere at få folk til at oplyse deres NemID, kodeord og sågar NemID-nøglekortkoder, f.eks. ved at sende falske e-mails, SMSer eller direkte ringe og udgive sig for at være fra en myndighed eller en virksomhed, som man kender. Den slags kriminalitet kaldes teknisk for »phishing«, fordi hackerne fisker efter oplysningerne.

Dobbelt så mange penge stjålet

Samlet set er det i 2. kvartal lykkedes IT-kriminelle at rende med 2,32 millioner kroner - mere end en fordobling fra de 1,03 millioner kroner, som forsvandt i 1. kvartal. Fordelingen er dog nærmest stik modsat: Kun 40.000 kroner forsvandt ved indbrud i netbankerne i 1. kvartal mod 1,83 millioner kroner i 2. kvartal. Til gengæld halveredes tabet fra phishing fra 999.000 til 494.000 kroner.

Den hidtil største sum, som det er lykkedes hackere at slippe af sted med, var 4,1 millioner kroner, som alle skyldtes indbrud i netbanker i 1. kvartal 2009.

Til sammenligning er danskerne i årets første ti måneder blevet snydt for 38 millioner kroner, når de handlede på nettet og f.eks. blev ramt af fupbutikker og kopivarer, har Finans Danmark tidligere gjort op.