Kraftig nedgang i smartphonesalget

Der vil i år kun blive solgt meget få flere smartphonetelefoner, fordi mange markeder er mættet. Apple står til tilbagegang i 2016.

Flere og flere beholder deres smartphone i længere tid, fordi de selv betaler for den, efterhånden som tilskuddene fra teleselskaberne forsvinder. Det går ud over smartphonesalget. Arkivfoto: Bax Lindhardt, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Smartphonesalget på verdensplan vil i 2016 næsten stå i stampe, og Apple står til sit første hele år med tilbagegang i iPhone-salget.

Det anslår analysehuset IDC, som følger teknologimarkederne tæt, i sin nyeste opgørelse. IDC har måttet nedjustere forventningen til 2016 til en vækst i salget på blot 3,1 procent, hvor der i 2015 blev solgt 10,5 procent flere smartphonetelefoner end året før, hvor væksten var på hele 27,8 procent. 2016 vil således lande på et samlet salg på verdensplan på 1,48 milliarder styk.

Heraf vil de 84 procent - svarende til 1,24 milliarder smartphones - blive leveret med Googles mobilstyresystem Android.

Kinesisk tilbagegang overrasker

Værst står det til i USA, Vesteuropa og Kina, hvor væksten vil blive »på et lavt, etcifret tal«. Hvor både USA og Vesteuropa længe har været såkaldt mættede markeder, hvor de fleste, der skulle skifte den gamle, »almindelige« mobiltelefon ud med en smartphone, forlængst har skiftet, er det store fald i Kina kommet langt hurtigere end ventet.

Kina er f.eks. Apples næststørste marked uden for USA, og Apple, som sidder på omkring 13 procent af mobilmarkedet efter sydkoreanske Samsung, der er ubestridt størst, oplevede i 1. kvartal i år den første tilbagegang i salget nogen sinde. Men det bliver ikke eneste gang, mener IDC, som forventer, at 2016 bliver det første år med tilbagegang for Apple, nemlig på to procent.

Apple kan dog, mener IDC, komme tilbage i 2017, takket være det nye byt-til-nyt-abonnement, hvor man månedligt betaler ekstra, så man automatisk skifter til den nyeste iPhone-model, når den næste er klar. Det er med til at fastholde kunderne hos Apple, så de ikke skifter til andre mærker, nu hvor flere telefoner både udstyrs- og funktionsmæssigt har overhalet iPhonen.

Ikke så tit behov for udskiftning

Faldet i mobilsalget skyldes også, at folk beholder deres telefoner længere. Efterhånden som teleselskaberne har skåret deres tilskud på nye telefoner ned, og folk derfor selv skal betale den fulde pris, synes mange, at telefonen skal kunne holde i længere tid, før den behøver at blive skiftet. Samtidig er det småt med afgørende nye funktioner i de nye toptelefoner, hvorfor mange vurderer, at de ikke behøver at skifte, hver gang der kommer en ny toptelefon.

»Forbrugerne er overalt begyndt at blive forstandige med, hvordan og hvor de køber deres smartphone,« siger IDC-analytiker Ryan Reith.

IDC venter dog, at smartphonemarkedet i 2020 vil være vokset til 1,84 milliarder styk. Heraf vil de 1,57 milliarder være Android-telefoner, takket være især mange kinesiske mobilproducenter, som står bag især billigere smartphones, som derved opnår en stor udbredelse.