Kraftig kritik af det færøske skattevæsen i sag om bankkrak og millionfradrag

Usikkerhed om gyldigheden af et 90 mio. kroner stort fradrag til Eik Bank koster nu kritik til det færøske skattevæsen.

Den færøske skattemyndighed får i en advokatundersøgelse kritik for dens håndtering af sagen med den færøske bank Eik Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Det færøske skattevæsen TAKS får kraftig kritik i en advokatundersøgelse, som det færøske finansministerium har offentliggjort på sin hjemmeside.

Det er et omstridt skattefradrag til en værdi af 90 mio. kr., som er stridens omdrejningspunkt. Et skattefradrag, som det færøske skattevæsen TAKS først godkendte og efterfølgende afviste, da der kom yderligere oplysninger i sagen. Det færøske landsstyre gik ind i sagen og krævede en granskning. Ikke bare af Eik Bank-ledelsen dispositioner, men også af TAKS’ håndtering af sagen.

Det er denne granskning, der nu er færdig. Konklusionerne er flere. Sagen er den første og eneste af sin art på Færøerne. At TAKS i juni 2015 tog afgørelse i sagen på et utilstrækkeligt grundlag. At TAKS ikke har haft klare retningslinjer for, hvorledes store og komplicerede sager skal behandles. At TAKS burde have overgivet sagen til politiet.

Har rettet fejl

Finansministeriet konstaterer på baggrund af undersøgelsen, at TAKS nu har afgjort at overgive sagen til politiet og således har rettet en tidligere fejl. Derudover at TAKS i 2016 tog skridt til at styrke sagsbehandlingen, men at TAKS' forretningsgange på visse områder er utilstrækkelige.

Eik Bank gik tilbage i 2010 konkurs og blev overtaget af det statslige selskab Finansiel Stabilitet. Banken blev lagt i et nystiftet selskab, hvori Finansiel Stabilitet indskød to mia. kr. i kapital og indsatte den tidligere bankdirektør i Midtbank, Jørn Astrup, som direktør.

En gennemgang af bankens aktiver førte imidlertid til, at Jørn Astrup og Finansiel Stabilitet så et behov for at nedskrive værdien af aktiverne med omkring 500 mio. kroner. Dette tab blev i dengang dækket af landets øvrige banker i henhold til Bankpakke 1. Dermed var bankens nye egenkapital ikke længere to mia. kroner, men i stedet 1,5 mia. kroner.

Tabt sag

Året efter solgte Finansiel Stabilitet 70 pct. af den nye Eik Bank til den færøske forsikringskoncern TF Holding. I den forbindelse overgik Jørn Astrup fra at være direktør til at være repræsentant for Finansiel Stabilitet i bestyrelsen hos Eik Bank. I november 2015 købte TF Holding de resterende 30 pct. af Eik Bank.

Den betændte skattesag opstod ved, at Eik Banks ledelse og bestyrelse ansøgte de færøske skattemyndigheder, TAKS, om at få skattefradrag for tabet på de 500 mio. kroner. I februar tabte Eik Bank sagen.