Kræftrisiko i børnetøj fra Bestseller

Bestseller har fortiet over for myndighederne at have solgt ulovligt og måske kræftfremkaldende tøj i 11 lande. Miljøstyrelsen kræver forklaring, og ekspert kritiserer Bestseller for lukkethed.

Tøjet med forbudte farvestoffer er solgt fra Name It-butikkerne fra Bestseller-koncernen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største modevirksomhed Bestseller har solgt børnetøj med for højt indhold af azofarvestoffer, der er på EUs liste over forbudte kemikalier og kan give blærekræft. Modekoncernen har solgt 2.020 grønne cardiganer og 11.316 blå jakker fra dens børnetøjsbutikker med navnet »name it« i Danmark og ti andre lande. Oplysningerne har hidtil været hemmeligholdt for pressen og myndighederne på trods af, at virksomheder er forpligtet til at indberette, hvis de kommer til at sælge produkter, der er til fare for forbrugerne.

På baggrund af Berlingskes research har Miljøstyrelsen fået kendskab til sagerne, og Styrelsen beder nu Bestseller udlevere oplysninger om de ulovlige stoffer. Afhængig af overtrædelsernes grovhed kan virksomheder risikere bødestraf, oplyser Miljøstyrelsen.

Sagen kan udvikle sig katastrofalt for Bestseller, da forbrugerne kan miste tilliden til virksomheden, hvis de får en fornemmelse af, at oplysninger tilbageholdes, vurderer Finn Frandsen, professor i virksomhedskommunikation:

»Der kan opstå tvivl om, hvorvidt man kan stole på virksomheden, og hvorvidt den er sit ansvar bevidst,« siger han.

Bestseller opdagede, at indholdet af azofarvestoffer var et brud på EUs kemikalierestriktioner, kort efter at tøjet var landet på butikshylderne i 2009 og i 2010. Men Bestseller undlod at informere bredt om fundet og valgte i stedet at sætte små notitser op i butikkerne og på egen hjemmeside om, at tøjet skulle returneres. I dag har Bestseller ikke overblik over, hvor meget tøj der er returneret, og derfor kan børn stadig gå klædt i tøjet.

»Vi forsøger at finde fejlene, inden varerne når ud i butikkerne. Det er ikke sket i alle tilfælde, og det beklager vi,« siger Tina Devantier Larsen, CSR-chef hos Bestseller.

Visse azofarvestoffer kan frigive aminer, som kan medføre allergi og blærekræft.