Kræftrisiko får Coca-Cola til at ændre opskrift

Californisk lovgivning tvinger colaproducenter til at ændre indholdet i deres storsælgende sodavand.

De amerikanske myndigheder har vredet armen rundt på bl.a. Coca-Cola. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADNY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sænk niveauet af 4-methylimidazol i jeres sodavand – eller sæt en etiket med ordene "kræftrisiko" på dåserne.

Med det ultimatum i baghovedet har de to dominerende colaproducenter Coca-Cola og Pepsi valgt at ændre opskriften i deres læskedrikke i staten Californien. Det sker efter den amerikanske stat har føjet 4-methylimidazol på sin liste over stoffer, der mistænkes for at øge risikoen for kræft i mennesker.

Begge selskaber siger, at de snart vil udbrede den nye opskrift til resten af USA – men ikke på grund af sundhedsrisiko, men derimod for at strømline produktionen og for at forebygge ny ballade med myndighederne.

"På trods af at vi ikke tror der er nogen sundhedsrisiko, der retfærdiggør nye regler, har vi bedt vores karamelleverandører om at gennemføre ændringen, så vores produkter ikke igen bliver emne for sådanne forskningsmæssige uunderbyggede advarsler," siger Coca-Cola-talskvinden Diana Garza Ciarlante ifølge BBC.

Det er i forsøg på rotter og mus, at forskere er kommet frem til, at 4-methylimidazol øger risikoen for kræft. Ganger man vægten op, svarer det til, at et menneske skal drikke 1.000 dåser cola før det har indtaget samme procentdel som de små gnavere blev udsat for.

Brancheorganisationen American Beverage siger da også i en kommentar, at der ikke er nogen beviser for , at stoffet reelt udgør en risiko for mennesker, skriver BBC.