Kræftmedicin fremtidens milliard-sællert

Medicinalindustrien vil fremover hente hovedparten af sine milliardindtægter fra dyre kræft- og gigtmidler, mens medicin til behandling af folkesygdomme som for højt kolesteroltal og hjertekarsygdomme får mindre kommercielt potentiale.

Foto: BJARKE ØRSTED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske medicinalvirksomheder melder om rekordvækst i salg og indtjening. Men det er et særsyn i medicinalbranchen. De fleste store medicinalvirksomheder står over for store udfordringer med at fastholde deres position på den globale rangliste på grund af patentudløb og manglende innovation.

Inden for de næste fire år ventes størrelsesforhold mellem medicinalkæmperne målt på omsætning at ændre sig markant. Det samme gør top 10-listen over de mest solgte lægemidler. Her kommer dyre kræftmidler og gigtmidler rettet mod forholdsvis små patientgrupper til at spille en central rolle.

Kolesterolmedicin overhales


I 2014 vil verdens bedst sælgende lægemiddel således ikke længere være den kolesterolsænkende medicin Lipitor produceret af amerikanske Pfizer, men derimod kræftmidlet Avastin til behandling af blandt andet bryst, lunge og mavekræft fra schweiziske Roche.

Det fremgår af en ny analyse fra konsulentfirmaet Evaluate Pharma, som udnævner de ti bedst sælgende lægemidler på globalt i 2010 og 2014. Listen bygger på konsensusestimater for salget af lægemidler fra en række internationale analytikere.

Pfizer rangerer i dag som verdens største medicinalvirkomhed, ikke mindst takket være Lipitor, som ventes at omsætte for 64 milliarder kr i år. Det svarer til omkring en fjerdedel af selskabets omsætning.

Kræftmedicin på vej


I 2014 vil hele tre kræftlægemidler fra Roche imidlertid have fundet deres vej til top 10-listen, nemlig Avastin, Rituxan og Herceptin.

I dag er det kun Avastin og Rituxan, der er med på top 10 på henholdvis en syvende og en ottende plads. Til sammen vil de tre lægemidler fra Roche omsætte for omkring 125 milliarder kr. i 2014, og det vil formentlig få Roche til at rykket et pænt stykke op fra selskabets nuværende rangering som nr. 7 over verdens største medicinalselskaber.

LÆS HELE ARTIKLEN I BUSINESS SØNDAG


Flere artikler i serien: