Kræftlæge vil lokke pengemænd til fadet med biotekbryllup

I et forsøg på at trække pensionskasser og andre pengestærke investorer til fadet har den danske kræftlæge Peter Buhl Jensen fusioneret sine to svensknoterede biotekselskaber. Det første mål er en adgangsbillet til den store børs i Stockholm.

Peter Buhl Jensen forsøger at tiltrække pensionskasser med et bryllup mellem sine to biotekselskaber. Arkivfoto: Sofie Mathiassen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer liv i snakketøjet, når serieiværksætter Peter Buhl Jensen drager på salgsturné hos pensionsselskaber og tunge investorer med følgende budskab: »Kunne I tænke jer at skyde penge efter min seneste bioteksatsning?«.

Den danske kræftlæge har netop ladet sine to biotekselskaber, Oncology Venture og Medical Prognosis Institute, fusionere. Med den manøvre forsøger Peter Buhl Jensen at tiltrække langsigtede investorer i jagten på mere kapital.

Biotekdirektøren har da også allerede forberedt sin salgstale.

»Ja, det er jo det, man gør. Jeg vil fortælle de institutionelle investorer, at vores plan er, at vi ønsker at gå på det store marked. Vi ønsker investorer, som kan se det langsigtede perspektiv. Vi er også glade for daytradere, men det er klart, at det er væsentligt for os at få tunge spillere som pensionskasser med om bord,« siger Peter Buhl Jensen.

Har du allerede fået nogle tilkendegivelser her på forkant fra pensionskasser eller andre, som gerne vil være med?

»Det er et rigtig godt spørgsmål. Det kan jeg godt lide, men jeg kommer ikke til at svare på det.«

Den danske kræftlæge trak i sommeren 2015 Oncology Venture ind på den svenske minibørs Aktietorget. Selskabet var en stille eksistens i sit første leveår i Sverige, men indgik i september 2016 en partnerskabsaftale med et stort indisk medicinalselskab om et bestemt middel mod brystkræft.

Den aftale fik aktien til at brage i vejret. Samarbejdet med det indiske selskab har dog endnu ikke båret frugt, hvilket har fået aktien til at falde kraftigt tilbage.

Siden toppen i efteråret 2016 er biotekselskabets aktie dykket med omkring 75 procent. Samtidig er handlen med aktien skrumpet gevaldigt.

Det skulle fusionen mellem Oncology Venture og Medical Prognosis Institute gerne råde bod på, lyder det fra Peter Buhl Jensen.

»Vi skal have øget omsætningen og skabe mere interesse for aktien. Det kræver selvfølgelig, at vi kan vise, at der kommer røg ud af skorstenen. Vi skal vise, at det her virker,« siger Peter Buhl Jensen, der satser på, at det nye selskab kan ramme den store Nasdaq-børs i Stockholm i begyndelsen af det nye år.

Oncology Ventures forretningsmodel består kort fortalt i, at selskabet vil forsøge at »genoplive« kræftmedicin, som andre selskaber tidligere har opgivet at føre videre. Det danske biotekselskab vil helt konkret kalde forliste cancermidler til live med den genbaserede såkaldte drug response predictor-teknologi, som den danske matematikprofessor Steen Knudsen står bag.

Med den teknologi i hånden vil Oncology Venture genoptage udviklingen af lægemiddelkandidater, der tidligere har vist en vis effekt i forsøg uden dog at komme igennem myndighedernes nåleøje. Det handler om at påvise, at kuldsejlede kræftlægemidler virker, hvis patientens kræft har særlige gener.

Tidligere på året købte Oncology Venture rettighederne til et cancermiddel, som medicinalkæmpen Novartis havde opgivet. Midlet blev droppet i den sidste udviklingsfase. Hos Oncology Venture er tesen, at selskabet måske kan genoplive midlet med sin drug response predictor-teknologi.

Det nye selskab fortsætter efter fusionen under navnet Oncology Venture.