Kræftanklager har dæmpet markedsvæksten for Victoza

Den megen omtale i medierne om mulige bivirkninger ved brug af inkretinlægemidler, som Novo Nordisks storsælgende Victoza tilhører, har dæmpet markedsvæksten i segmentet.

Foto: Søren Bidstrup

Midlerne blev tidligere i år sat i forbindelse med mulige kræftrisici - en anklage, som både de europæiske og amerikanske sundhedsmyndigheder, EMA og FDA, senere har understreget, at der ikke kan findes belæg for.

Men midlernes popularitet har tilsyneladende lidt under omtalen, så væksten i segmentet ikke er så høj som tidligere. Det gælder for begge klasser af inkretinlægemider, både GLP-1-analogerne, som Victoza tilhører, og DPP-4-hæmmerne, hvor Januvia fra Merck er markedsleder.

- Victoza vinder markedsandele inden for GLP-1-markedet, men ser du på den overordnede vækst for GLP-1- og DPP-4-markedet, så var den overordnede vækst i andet kvartal lavere, end den har været historisk. Vi håber og vener, at væksten vil tage til igen, nu hvor de væsentligste usikkerheder om lægemiddelklasserne er blevet ryddet af vejen, senest af EMA, siger koncernøkonomidirektør Jesper Brandgaard under en telekonference.

Novo Nordisks samlede globale markedsandel for Victoza steg til 69 pct. ved udgangen af maj mod 64 pct. året før. Det er samtidig en lille fremgang i forhold til januar, hvor Victoza sad på 68 pct. af GLP-1-segmentet.

Victozas salg landede på 2877 mio. kr. i andet kvartal, hvilket var lavere end analytikerforventningerne om en omsætning på 2983 mio. kr., ifølge SME Direkt.

I USA forbedrede Novo Nordisk Victozas markedsandel til 65 pct. i maj fra 58 pct. i samme måned sidste år og fra 63 pct. i januar.

Forbedringen er blandt andet et resultat af, at Novo Nordisk udvidede sin salgsstyrke i tredje kvartal sidste år med 600 sælgere med henblik på at styrke markedsføringen af sit nye insulin Tresiba. Novo har imidlertid i stedet brugt markedsføringsmusklerne til at løfte salget af Victoza samt sit langtidsvirksvirkende insulin Levemir, da ansøgningen om markedsføringstilladelse til Tresiba blev afvist af FDA i februar med krav om nye hjerte-kar-studier.

/ritzau/FINANS