Kosmopolitten der faldt for robotterne på Fyn

Foto: Niels Lund Pedersen /Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jürgen von Hollen har netop fremlagt sit første regnskab for Universal ­Robots. Og selv om han ikke har haft taktstokken hele året, viste regnskabet fremgang og løfte om, at selskabet i år vil runde en milliard kroner i omsætning.

Det er en kosmopolitisk topchef, der i oktober sidste år tiltrådte jobbet på Universal ­Robots. Jürgen von Hollen er født i Johannesburg i Sydafrika. Da han var 18 år, havde han boet i 21 lande. Et halvt af dem i Danmark, da han var tre år. Det var farens job i computerbranchen, der bragte sønnen rundt på kloden. Uddannelsesmeritterne er erhvervet i England og Canada.

Det er blot et år siden, at 50-årige Jürgen von Hollen første gang stiftede bekendtskab med de fynske robotter. Det var på en kon­ference som McKinsey & Co. havde arrangeret om den fjerde industrielle revolution.

Dengang anede han naturligvis ikke, at han allerede et par uger senere ville blive tilbudt jobbet som topchef for den fynske virksomhed, der året forinden var blevet solgt til den amerikanske elektronikvirksomhed Teradyne. Selve beslutningsprocessen tog ganske lang tid, for Jürgen von Hollen ville være helt sikker på, at Universal Robots var det helt rigtige selskab for ham, og at ejerens – Teradyne – og hans visioner stemte overens.

Globale ledelsesposter

Jürgen von Hollen karrieblad rummer ledelses­poster hos globale virksomheder som Telecom, Daimler og Bilfinger, men selv om han i Tyskland var chef for 10.000 ansatte hos Bilfinger, endte han alligevel med at sige ja til den fynske virksomhed, der beskæftiger knap 300.

Det var en erkendelse af, at han havde trivedes allerbedst og har haft mulighed for at skabe mest merværdi, når han havde arbejdet hos mindre virksomheder.

Tungt vejede naturligvis det teknologiske og markedsmæssige potentiale, som den fynske robotvirksomheder rummer.

»Jeg kommer fra en meget stor virksomhed med stort personaleansvar, men når jeg ser tilbage på min karriere, har de sjoveste, bedste og mest lykkelige år været de år, hvor jeg har stået i spidsen for mindre virksomheder, der har udviklet sig og vokset meget hurtigt,« sagde han ved sin tiltrædelse til det engelske nyhedsbrev Automation.

Selv om Fyn er fin, bliver direktøren weekendfar. Hans hustru og fire børn bliver boende i Frankfurt.

Jürgen von Hollens opgave bliver at videreudvikle Universal Robots position på verdensmarkedet, så der kommer flere kunder i butikken. Og ikke mindst gøre den fynske virksomhed, som han mener er »en velbevaret hemmelighed«, verdensberømt.

»Vores muligheder er uendelige. Opgaven er at gribe dem,« sagde han til Automation.