Kortere køer til ny iPhone

Fredagens premiere på Apples nye telefoner gjorde en række købere glade, men køerne var kortere, og navnlig i Kina skal iPhone-salget stå den store test. Samtidig kæmper rivalen Samsung med eftervirkningerne af eksploderende batterier.

Også i Danmark var der - beskedne - køer for at få den nye iPhone 7 fra morgenstunden fredag, her foran teleselskabet »3« i København. Foto: Jens Astrup, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De køer, som fredag morgen var foran Apples butikker i Kina, bestod kun af dem, som i forvejen havde bestilt en af de nye iPhone 7-telefoner, og også i Australien, hvor telefonen på grund af tidsforskellene kom først til salg, var der mindre køer end tidligere.

Apples to nye telefoner, den 4,7 tommer store iPhone 7 og den 5,5 tommer store iPhone 7 Plus, kunne fra fredag morgen købes i en række lande, heriblandt Danmark. Den fik en noget mat modtagelse, da den blev præsenteret i San Francisco for to uger siden, fordi Apple ikke leverede afgørende nyskabelser, som konkurrenterne ikke allerede havde. Mest omtalt er Apples beslutning om at fjerne hovedtelefonstikket.

Nyhedsbureauet Reuters rapporterer fra Kina og Australien, at de første, glade Apple-fans forlod butikken med en telefon i hånden, mens de Apple-ansatte klappede ad dem, men at køerne af overnattende købere var mindre end i de forgangne år, ligesom flere klagede over, at den store udgave og modeller i jetsort ikke kunne købes i butikken.

Kinesere sælger deres nyindkøbte iPhone 7-telefoner videre til handlere på gaden lige ud for Apple-butikken i Causeway Bay i Hongkong fredag morgen. Foto: Alex Hofford, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX HOFFORD.

Kina-salg i særligt fokus

I Kina, som er Apples næststørste marked uden for USA, har forsalget online også været mindre. Det er kinesiske mobilmærker, som i stigende grad vælges i stedet, fordi de har stort set samme funktioner, har oppet sig designmæssigt og koster langt mindre end Apples telefoner.

Salget i Kina er derfor lakmustesten. Sidste år valgte Apple for første gang at lancere den nye iPhone 6 i Kina samtidig med i USA. Derved kunne Apple holde salgstallene for den første weekend oppe og overgå året forinden, hvor Kina ikke var med. Men efterfølgende er Apples salg i Kina faldet og har trukket det samlede iPhone-salg ned to kvartaler i træk - noget, der er kritisk for den amerikanske gigant, som i april-juni hentede 56,8 procent af sit salg fra netop iPhone-telefoner. I den periode faldt Apples salg med en tredjedel, og Apple er kun nummer fem i Kina efter lokale konkurrenter som Huawei, der i Danmark står for TDCs mobilnet.

Der er dog stadig ægte Apple-aficionados. I Sydney havde en 16-årig overnattet i to døgn, før forretningen åbnede. På det tidspunkt havde omkring 200 mennesker samlet sig i den lette regn.

iPhone 7-telefonerne sælges i 25 lande fra 5.800 kroner for den billigste model. Apple har på forhånd meddelt, at salgstallene for den første weekend ikke længere vil blive offentliggjort.

Forbud mod tændt Samsung-telefon

Samtidig hælder den amerikanske luftfartsadministration yderligere salt i såret hos Apples konkurrent, Samsung. FAA krævede torsdag, at alle flypassagerer skal holde deres nye Galaxy Note 7-telefoner slukket, og den må ikke lades op undervejs.

Stramningen skyldes, at batteriet i en række af Samsungs nye flagskibstelefon er eksploderet eller brudt i brand, hvorfor Samsung har hjemkaldt 2,5 millioner telefoner til kontrol og udskiftning fra ti lande, heraf en million alene fra USA.

92 tilfælde af overophedede batterier er rapporteret i USA, heriblandt 26 tilfælde, hvor folk er blevet forbrændt, mens der er 55 tilfælde af beskadigelser, oplyser Samsung, der ventes at skulle bruge mange milliarder på udskiftningen.

De første udskiftede telefoner vil ifølge den sydkoreanske mobilgigant være klar i USA senest 21. september.