Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er den tidligere bestyrelsesformand i EBH Bank og administrerende direktør i dør- og vinduesfabrikken Vestwood, Egon Korsbæk. Berlingske Business erfarer, at den højtrespekterede erhvervsleder er en af de sigtede i forbindelse med omfattende kursmanipulation med Vestjysk Bank-aktier og obligationer fra det krakkede ejendomsselskab Keops.
Sad i 34 bestyrelser
Egon Korsbæk solgte i 2002 Vestwood til kapitalfonde for 1,7 milliarder kroner. Siden har han haft travlt med at passe adskillige bestyrelsesposter - på et tidspunkt sad han i ikke mindre end 34 bestyrelser og var formand i de 18.En af formandsposterne var i den nu krakkede EBH Banks bestyrelse, hvor han holdt dirigentstokken fra 2002 frem til krakket i 2008.
Egon Korsbæk er den første person uden for banksektoren, som sættes i forbindelse med sagen om kursmanipulation.
I går kom det frem, at den tidligere direktør i Morsø Sparekasse, Jørn Balch Christensen, også er sigtet.
Samtidig er den tidligere formand for Lokale Pengeinstitutter og direktør i Sparekassen Kronjylland, Jacob Leth, tidligere direktør også i Sparekassen Kronjylland, Ove F. H. Knudsen, samt den tidligere direktør i EBH Bank Finn Strier Poulsen sigtet i sagen.
Ifølge kilder tæt på EBH Bank har stort set resten af de sigtede i dag en dagligdag uden for banksektoren. Her nævnes blandt andet tandlæge i Fjerritslev Knud Kamper, tidligere tøjforhandler og næstformand i Ebh Banks bestyrelse, Jens Peter Mortensen, tidligere underdirektør i Ebh Bank og nuværende indehaver af Nybolig-butikken i Fjerritslev, ejendomsmægler Finn Jensen samt Klaus Kejlberg Schulze, ejer af pantebrevsfirmaet Fair Finans med hovedsæde i Århus.
Berlingske Business har forsøgt at få en kommentar fra de nye personer, som sættes i forbindelse med sagen om kursmanipulation, men enten er det ikke lykkedes, eller også havde de absolut ingen kommentarer.
Et godt råd fra vennerne
Det er langt fra sikkert, at alle 16 sigtede ender med at blive dømt og få de op til fire års fængsel, som strafferammen tillader.Berlingske Tidende erfarer, at den tidligere direktør i EBH Bank, Finn Strier Poulsen, og tidligere underdirektør i samme bank og nuværende Nybolig-ejendomsmægler i Fjerritslev, Finn Jensen, er de to hovedarkitekter bag kursmanipulationen.
Efter sigende var de bannerførere på salget af Vestjysk Bank-aktierne og Keops-obligationerne til de sigtede. Kort fortalt ringede de to tidligere EBH-direktører til deres gode venner og gav dem et »godt« råd: »Køb disse værdipapirer - der er udsigt til en fornuftig fortjeneste«.
I sommeren 2008 gentog de opringningen og anbefalede denne gang et salg af aktierne og obligationerne.
I mellemtiden havde EBH Bank købt op af aktier i Vestjysk Bank og erhvervsobligationer udstedt af Keops. Det pressede kursen op og gav ifølge Finanstilsynet en fortjeneste på seks millioner kroner til i alt 16 sigtede personer.
Hvor meget vidste de?
Hvor meget vennerne vidste om manøvren vides ikke. Jacob Leth, Ove F. H. Knudsen, Jørn Balch Christensen, Egon Korsbæk, Jens Peter Mortensen, Knud Kamper og Klaus Kejlberg Schulze kan i princippet sagtens være helt uvidende om forløbet. De har måske bare fulgt et godt råd fra en ven eller bekendt, der må formodes at vide noget om udviklingen på aktie- og obligationsmarkedet som ansat i den finansielle sektor.»Det er helt klart formildende, hvis der er tale om, at man burde have vidst eller gættet sig til, at der lå ulovligheder bag det gode råd. Det er, når man handler forsætligt, at der er tale om den grove form for kursmanipulation,« siger professor og institutleder ved Juridisk Institut, Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted.
Jacob Leth trak sig imidlertid i går fra sin bestyrelsespost i den færøske bank, Eik Banki. Det sker som følge af de seneste dages intense medieomtale af hans person, fremgår det af en fondsbørsmeddelelse.
Bagmandspolitiet ransagede tirsdag i sidste uge 15 adresser og sigtede 16 personer i sagen. Det skete som opfølgning på en længerevarende kulegravning foretaget af Finanstilsynet. Det vides ikke, hvornår politiet er klar til enten at rejse tiltale eller droppe sigtelsen af de involverede personer