Korruption tvinger Telenor til frasalg

Kun en uge efter at Telia besluttede at forlade Eurasien vil Telenor sælge ud og slippe væk fra Rusland.

Luften var polarkold, da Norges daværende statsminister, Jens Stoltenberg, i maj 2009 mødtes med sin russiske kollega, Vladimir Putin, for bl.a. at forsøge at udrede en speget og langvarig strid, hvor en russisk domstol truede med at tvinge norske Telenor til at sælge alle sine aktier i landets næststørste mobilselskab, Vimpelcom. Det gør Telenor nu selv efter en korruptionssag. Arkivfoto. Reuters/RIA Novosti/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RIA NOVOSTI

Korruptionssagerne i televerdenen får nu norske Telenor, der er et af verdens ti største mobilselskaber, til at sætte sit ejerskab af den russiske mobilgigant Vimpelcom til salg. Det sker kun en uge, efter at svensk-finske Telia meddelte, at man trækker sig helt ud af Eurasien.

Telenor ejer i dag 33 procent af aktiekapitalen i Vimpelcom, som imidlertid har været ét langt slagsmål med den største ejer, den russiske milliardær Mikhail Fridman, som gennem sit selskab Alfa sidder på 56 procent af selskabet. Telenor købte sig ind i 1998 for at få fodfæste i de tidligere sovjetrepublikker, men der har været så stor uenighed om strategien, at den var på dagsordenen, da den daværende norske statsminister, Jens Stoltenberg, i 2009 besøgte sin russiske kollega, Vladimir Putin.

Efterfølgende truede russiske domstole med at tvangssælge Telenors ejerandel i Vimpelcom, som Telenor har investeret 15 milliarder norske kroner i.

Vimpelcom er børsnoteret i New York og har hovedkontor i Holland, men størstedelen af aktiviteterne er i Rusland og i nabolandet Ukraine, og det var netop spørgsmålet om det ukrainske marked, som bragte Telenor og Mikhail Fridman i totterne på hinanden.

I 2012 afslørede svensk TVs journalistiske gravemagasin Uppdrag Granskning, at Telia gennem et skuffeselskab i Gibraltar med meget tætte bånd til den usbekiske præsidents datter, Gulnara Karimova, som var ansvarlig for telemarkedet i landet, havde købt sig til en 3G-mobillicens. Det viste sig senere, at også Vimpelcom havde været om Gibraltar for at komme ind i Usbekistan.

Telias koncerndirektør og store dele af bestyrelsen trådte i 2013 tilbage på grund af bestikkelsessagen. I 2014 gik hollandske, schweiziske og amerikanske myndigheder i gang med en efterforskning af teleselskaber i usbekistan, heriblandt Vimpelcom og Telia.

Den norske stat ejer 54 procent af Telenor-koncernen, og bestikkelsessagen har nu fået Telenor til at melde ud, at koncernen vil af med sine aktier i Vimpelcom, som i dag udgør omkring otte procent af Telenors markedsværdi. Vimpelcom havde indtil april 2015 norske Jo Lunder som topchef og har over 222 millioner kunder i Rusland, Italien og en række udviklingslande.

Frasalget kommer ikke som den store overraskelse. Mange analytiker mener, at Telenor længe har søgt efter en køber, nu hvor Vimpelcom ikke længere er så vigtig en grundsten i Telenor-imperiet, som det var for fem-ti år siden. Vimpelcom-aktien er faldet 72 procent i værdi gennem de seneste fem år.

»Vimpelcom bliver som en lille myg sammenlignet med, hvad Telenor nu har i andre asiatiske lande. Vimpelcom er fortsat en stor operation men i værdi vældigt lille,« siger analytiker Tore Tønseth fra Sparebank 1 Markets til den norske avis Dagens Næringsliv.

Telenor, som tidligere i år fik Sigve Brekke som ny topchef efter Jon Fredrik Baksaas, har stadig store forretninger i Asien men vælger nu at forlade det urolige Eurasien, som også Telia i sidste uge meldte at ville væk fra. Telia sælger direkte sine datterselskaber i syv eurasiatiske lande, hvor der er udtalte problemer med bestikkelse og korruption.

Sigve Brekke siger til nyhedsbureauet Reuters, at Telenor har fået mere end 18 procents årligt afkast på sin investering i Vimpelcom.

»Vi ønsker nu at bruge vor energi og finansielle ressourcer på at fokusere på vore kernemarkeder. Det er vore 13 markeder i Asien, de nordiske lande og i Central- og Østeuropa,« siger Telenor-topchefen.

I Asien bliver Telenor i Pakistan, Myanmar, Bangladesh, Thailand, Malaysia og Indien. Derudover arbejder selskabet i Danmark, Norge og Sverige samt Ungarn, Montenegro, Serbien og Bulgarien.