Koralrev bliver socialt samlingspunkt i Sydhavnen

Københavns Havns kommende havnebad henter inspiration fra et koralrev.

Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Københavnerne elsker muligheden for at bade i havnen. Det ses på Islands Brygge, hvor badesæsonen netop er skudt i gang. Endnu er trængslen begrænset, men så snart temperaturen stiger i vandet, ja så flokkes Københavnerne om bademulighederne i Havnen. Til næste år åbner endnu et havnebad.

Det bliver placeret ved det nye byområde ved Sluseholmen i Københavns Sydhavn og vil have både baby-, børne- og motionsområde – plus naturligvis et udspringstårn.

- Vi har taget det bedste fra de eksisterende havnebade og så lavet det lidt bedre, siger Malin J. Meyer, cand.arch. og arkitekt og partner i Kasper Danielsen arkitekter, der står bag havnebadet.

Badet har fået navnet »Koralbadet«. Som navnet antyder, er havnebadet inspireret af et koralrev og bygger på ideen om den svingende bløde form, som også er kendetegnende for det store byggeri på Sluseholmens yderste mole, Metropolis.

Skaber sammenhæng

Ifølge arkitekten, skal havnebadet være med til at skabe sammenhæng mellem den store Metropolis-bygning, der ligger helt ude på molen, og kanalbyen på Sluseholmen.

- Området ved Sluseholmen repræsenterer et helt nyt og anderledes byliv. Nærheden til vandet og boligkarreernes varierede facader giver området et homogent udtryk og indbyder til pauser og liv. I den sammenhæng er havnebadet et vigtigt element, der gør den lidt afsidesliggende mole mere tilgængelig. Molen kan føles meget privat, men med havnebadet er det igen tilgængeligt, siger Malin Meyer, der også håber, at havnebadet vil tiltrække københavnerne til det nye byområde, så de også kan nyde arkitekturen og facadevariationerne.

Kultur- og fritidsborgmester, Pia Allerslev glæder sig over projektet, som hun mener, vil styrke bylivet i området.

- Det er et fantastisk flot projekt, som jeg er sikker på bliver til stor glæde for københavnerne. Betydningen af et havnebad for bylivet kan ikke overvurderes. Se bare på det liv, som udspiller sig på Islands Brygge, når vejret er godt. Havnebadene er også med til at positionere København i konkurrencen med andre storbyer. Når jeg har gæster fra udlandet, er de imponeret over, at det i København er muligt at bade i havnen, siger Pia Allerslev.

Nemt at bygge

Havnebadet bliver bygget på flydepontoner med pæle, der er forankret i havbunden. Med flydepontonerne vil havnebadet i højere grad kunne tilpasse sig vandets niveau. Der vil være tre adgangsbroer til badebassinerne, som også kan lukkes af, når havnebadet er lukket. I forbindelse med havnebadet vil der, ifølge arkitekten, også komme andre faciliteter, som for eksempel kiosk og omklædningsrum.

Det er By & Havn og Københavns kommune, der står for byudviklingen af Sluseholmen. 2.000 er flyttet ind i området, siden de første lejligheder blev færdige i 2006.

- Vi arbejder for at skabe levende byer i international klasse, og det er i høj grad lykkes på Sluseholmen. Og det kommende havnebad er lige prikken over i’et, siger projektchef Jens Ove Krusaa, By & Havn.

Og hvis beboerne ikke orker, at deres nye bydel igen skal omdannes til byggeplads, så kan de ånde lettet op: Havnebadets udformning og konstruktion er meget enkel og kan præfabrikeres på fabrik og monteres direkte på vandet. Der skal dog stadig etableres underjordisk hegn, påsejlingsbøjer, adgangsbroer og andet sikkerhedsudstyr, før havnebadet er klar til brug. Det forventes, at havnebadet åbner i juni 2010.