Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Kopivarebranchen kaster i øjeblikket sin kærlighed på de sociale medier.
De fleste med en Facebook-konto har nok allerede oplevet, at deres venner liker, tagger og deler billeder for at vinde hvad som helst. Men bag denne type konkurrencer gemmer sig ofte snyd, bedrag og muligvis kopivarer.
»I løbet af de sidste par år er der sket en eksplosion i kopivarer gennem sociale medier og mobilapplikationer. Brands og individer bliver misbrugt ved, at nogle opretter falske profiler eller sider, som linker til hjemmesider eller laver applikationer. I virkeligheden er de designet til at stjæle forbrugernes data,« siger Kevin Day.
Et tilfældigt eksempel fra Facebook lyder:
»Sådan deltager du: 1. Like billedet, 2. Tag den person, du vil dele med. OBS: Hvis I også liker vores Facebook-side, så har I større vinderchancer. Held og lykke alle sammen.«
Men ofte er der tale om falske Facebook-sider, og det er ikke uden grund, at de florerer. Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen handles de pågældende Facebooksider. Det anslås, at de falske sider kan videresælges, når de opnår 10.000 likes, og mange likes kan hurtigt opnås, hvis der udloddes et par støvler eller en gratis taske.
Store marketingteam bag snyderiet
Problemet er bare, at konkurrencerne ofte er falske, og at de ikke er helt så gratis, som forbrugeren måske tror. Man betaler med sine personlige oplysninger, for ofte henvises man til et link, hvor man skal udfylde personlige informationer, og dem kan disse falske firmaer så også tjene penge på.
»Bagmændene er ikke bare nørder, der sidder et sted i Rusland. De benytter sig af fantastiske søgeoptimeringsmaskiner. Det er store marketingteam, der er gode til at tilpasse sig,« siger Kevin Day.
Køkkenproducenten Svane Køkkenet var for nylig ude for, at nogen misbrugte deres brand. En konkurrence blev oprettet i virksomhedens navn og med dens logo, og konkurrencen blev ivrigt delt på Facebook, fordi et køkken til en værdi af 80.000 blev lovet væk. Bagmændene bag fupkonkurrencen fik en masse oplysninger, som de nu kan tjene penge på. Svane Køkkenet har politianmeldt sagen. Men det er blot ét af mange eksempler.
»Flere forbrugere kigger på virksomheders sociale medieprofiler i stedet for på deres hjemmeside. Det er meget nemt for kopifirmaerne at lokke informationer ud af forbrugerne, for så snart forbrugeren ser navnet og logoet på et brand, som de har tiltro til, er de villige til at dele oplysninger om sig selv ud. Der er et tillidsbånd, så folk gør det bare.«