Kopiproducenter vinder på Obama-reform

Producenter af kopimedicin er de helt store vindere på den amerikanske sundhedsreform. Sådan lyder Nordeas konklusion i en analyse målrettet private investorer.

Foto: BJARKE ØRSTED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Tidligere uforsikrede får nu mulighed for at tegne en sundhedsforsikring og dermed udvidet adgang til medicin. Sektoren anslår, at det drejer sig om ca. 32 mio. borgere, der bliver nye eller bedre kunder hos medicinalselskaberne. Vi vurderer dog, at producenter af kopimedicin vil få den største fordel, da de nye forsikrede hovedsagligt vil være mindrebemidlede. Det vil sandsynligvis få administratorerne af sundhedsforsikringer til i højere grad at tilbyde den billigere, kopimedicin til denne gruppe, siger chefrådgiver Michael Borre fra Nordea.

Blandt andet derfor har banken Teva Pharmaceuticals - verdens største producent af kopimedicin - blandt sine foretrukne medicinalaktier.

En anden vindergruppe er biotekselskaber, som kan komme i mål med nye produkter på det amerikanske marked, konkluderes det i analysen. Til gengæld er Obamas reform hård ved producenter af mærkevaremedicin.

Nordea konstaterer videre, at sundhedsreformens konkrete indvirkning på medicinalsektorens indtjening er umulig at sætte tal på. Og det står heller ikke klart for sektoren selv. Foreningen af amerikanske medicinalselskaber forventer nemlig, at sektorens omsætning vil blive påvirket i niveauet -2 pct. til +1 pct., skriver Nordea.

- Hele aktiemarkedet forventer vi vil stige 8-12 pct. over de næste 12 mdr., men vi mener, at sundhedssektoren generelt vil gøre det bedre end markedet. Da sundhedsreformen rammer forskelligt, er det meget vigtigt, at den private investor sætter sig godt ind i indholdet af reformen, siger Michael Borre.

Markedet har umiddelbart givet reformen en pil nedad for medicinalselskaberne, idet indekset MSCI World Health Care er faldet med 0,9 pct. siden reformen, mens det generelle marked i MSCI World er steget med 2,3 pct., oplyser Nordea.

Reformen er dog grundlæggende god for medicinalbranchen, fastslås det i analysen.

- Effekten af reformen vil først slå igennem fra 2013-2014 og generelt set være positiv for hele sektoren. Uvished omkring udformningen af en amerikansk sundhedsreform, og spørgsmålet om der overhovedet ville komme en reform, har længe ligget som en dyne over medicinalsektoren. Dette usikkerhedsmoment er netop blevet mindsket væsentligt med vedtagelsen af den amerikanske sundhedsreform, skriver Nordea.

Udover Teva har banken Roche, Bayer og CVS Caremark som sine foretrukne i sektoren.

RB-Børsen