Kopibriller kan koste 25.000 kroner

Køber du et par falske solbriller til 100 kroner, risikerer du at få en bøde på 24.809 Kroner. Kontrollen med kopivarer er blevet skærpet i EU, advarer Tjæreborg Rejser.

Det kan blive dyrt at købe kopibriller. Meget dyrere end at købe et par af den ægte vare, som de her. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian juul Pedersen
Selv om det er forbudt at handle med falske mærkevarer de fleste steder i verden, er udbuddet af falske varer større end nogensinde før. På danskernes populære rejsemål er det vanskeligt at slippe uden om for eksempel falske DVDer, solbriller, ure og tasker, lyder det fra informationschef Torben Andersen fra Tjæreborg Rejser.

Rejseselskabet går nu ud og advarer danskerne om at købe kopivarerne – på trods af, at det er lovligt i Danmark at købe kopivarer til privat brug og tage kopivarerne med fra udlandet.

”En ellers god ferie kan hurtigt blive ødelagt,” siger Torben Andersen.

Kontrollen er blevet skærpet i mange lande.

”Hvis du lader dig friste til at købe for eksempel et par Ray-Ban solbriller til 100 kroner hos en gadesælger i skyggen af Det skæve Tårn i Pisa, risikerer du en bøde på 3.333,25 euro – svarende til ca. 24.809 kroner. Kan du ikke betale bøden kontant til den civile betjent, er alternativet en tur i fængsel,” siger Torben Andersen.

Italienerne går videre end mange andre lande for at beskytte deres eksklusive mærkevarer, som i stor stil er udsat for kopiering.

”Hvis du for eksempel har købt en falsk Gucci-taske i Thailand og lufter den på Den spanske Trappe i Rom, kan tasken blive konfiskeret, du får en bøde på flere tusinde kroner, og i værste tilfælde ender du i brummen,” fortæller Torben Andersen.

Tyrkiet var indtil for nylig storproducent af kopierede mærkevarer, men landet vil gerne med i EU, så nu ryddes der op i denne del af industrien, der i stedet er rykket til Kina. –

”Sælgere og producenter kan straffes med fra to til fire års fængsel og bøder på op til 600.000 kr. Strafferammen gælder også for kopier af musik, film og litteratur. Samtidig mister sælgerne deres forretningslicens i et halvt år,” siger Signe Poulsen, der er Tjæreborg Rejsers chef i Alanya-området i Tyrkiet.

Thailand har altid været kendt som ”kopiernes paradis”, men det er det ikke længere. Mens køberne ikke straffes, straffes sælgerne hårdt med bøder, der matcher kriminalitetens omfang.

”Varerne ligger ikke længere fremme i gadebilledet men gemmes væk i ”hemmelige” baglokaler. Falske ure har tidligere været en stor vare, men myndighederne har demonstreret det ulovlige ved denne handel ved bl.a. at køre over tusindvis af kopiure med en damptromle og samtidig brænde titusindvis af DVD-kopier med biografaktuelle film,” siger Torben Andersen.