Kontroversiel piratsag truer rederi på livet

Rederiet Shipcrafts kasse er næsten tom som følge af omdiskuteret gidseltagning i Adenbugten. Selskabet kan ende med at lukke allerede i år.

Foto: HO

Seks besætningsmedlemmer, herunder to danske, fra skibet MV Leopard har siden januar 2010 været holdt som gidsler af pirater i Somalia.

Nu er rederiets overlevelse også truet som følge af den langstrakte affære. En lukning allerede i år er derfor en reel risiko, skriver netmediet ShippingWatch.

"Der er ikke p.t. opnået enighed om betingelserne for frigivelse. Det er derfor ikke muligt at vurdere, hvilke økonomiske konsekvenser bortførelsen vil få for Shipcraft A/S og selskabets fremtidige økonomiske fundament," skriver ledelsen af Shipcraft i regnskabet for 2011.

Egenkapitalen er blevet udhulet, og årsregnskabet for 2011 viser et minus på 1.839 euro. Ledelsen forventer, at det vil kunne lade sig gøre at foretage en solvent afvikling selskabet, og det skal bestyrelsen nu tage stilling til på Shipcrafts ordinære generalforsamling, skriver ShippingWatch.

Genstand for hård kritik

MV Leopard sejlede med en last bestående våben og sprængstof, da det blev kapret. Rederiet har undervejs været genstand for hård kritik. Blandt andet fordi selskabet angiveligt skulle have haft mere travlt med at sikre overdragelsen af lasten til den vietnamesiske hær i stedet for at føre forhandlinger om at få gidslerne fri.

De somaliske pirater har desuden offentliggjort videoer, hvor de sultne og hårdtprøvede gidsler beder om deres frigivelse. Shipcraft er også blevet mødt med kritik for at ignorere muligheden for at yde psykologhjælp til de pårørende gennem Søfartens Arbejdsmiljøråd.

Sidste gang Shipcraft kommenterede gidseltagningen var en kortfattet erklæring på rederiets hjemmeside, da gidslerne den 12. januar i år havde været i piraternes varetægt i et år.