Kontroversiel dom vækker håb hos sagsøgte i Roskilde-sag

Finansiel Stabilitet vandt tidligere på året 100 mio. kroner i retten ved at »bevise«, at Roskilde Bank havde orden i penalhuset i slutningen af 2007. Morten Samuelsson, der er advokat for tidligere bestyrelsesmedlem Ib Mardahl-Hansen, mener, at erstatningssagen mod den tidligere ledelse smuldrer.

Tidligere bestyrelsesmedlem i Roskilde Bank, Ib Mardahl-Hansen sidder efter planen på anklagebænken til oktober i det retsopgør, som statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, indleder mod ti medlemmer af bankens tidligere ledelse og revision samt revisionsfirmaet EY (Ernst & Young). Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvis der ikke var noget galt med Roskilde Banks udlån i slutningen af 2007 – hvordan kan Finansiel Stabilitet så påstå, at bankens ledelse har handlet ansvarspådragende ved at bevilge lånene?«

Dette er det retoriske spørgsmål, som tidligere medlem af bestyrelsen i Roskilde Bank Ib Mardahl-Hansen stiller. Til oktober sidder han efter planen på anklagebænken i det retsopgør, som statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, indleder mod ti medlemmer af bankens tidligere ledelse og revision samt revisionsfirmaet EY (Ernst & Young).

Oprydningsselskabet holder de sagsøgte ansvarlige for bankens tab og afkræver dem en erstatning på en mia. kroner.

Ib Mardahl-Hansens spørgsmål tager udgangspunkt i en dom fra januar i år, da Finansiel Stabilitet fremførte en række argumenter for, at tingene var i orden i Roskilde Bank i 2007, og at bankens senere problemer skyldtes finanskrisen.

Dommen faldt i en sag, som Finansiel Stabilitet havde anlagt mod tyske HSH Nordbank. Oprydningsselskabet krævede og fik tilkendt 100 mio. kroner, som den tyske bank havde modregnet i Roskilde Banks indestående i HSH Nordbank. HSH Nordbank påstod, at Roskilde Banks regnskaber ikke var i orden. Men den tyske bank tabte altså sagen til Finansiel Stabilitet, som nu skal have de 100 mio. kroner retur.

Glæde og håb efter dom

HSH-dommen vækker glæde og håb blandt flere af de sagsøgte, fordi Østre Landsret fandt, at bankens 2007-regnskab var ret­visende. Ib Mardahl-Hansens advokat, Morten Samuelsson, mener, at erstatningssagen mod Roskilde Banks tidligere ledelse og revision smuldrer:

»Finansiel Stabilitet har fremført en opfattelse om de faktiske forhold i Roskilde Bank, der udelukker enhver form for erstatnings­pligt for de sagsøgte i ansvarssagen. Det gjorde Finansiel Stabilitet for at opnå en dom på 100 mio. kroner i en retssag mod en part, der var betalingsdygtig,« siger Morten Samuelsson, som er professor og partner i Mazanti Andersen Korsø Jensen, og som regnes for en af landets bedste advokater inden for økonomisk kriminalitet.

Han beskylder Finansiel Stabilitet for opportunisme og skamløshed:

»Det er en helt usædvanlig opportunisme, der foreligger fra et statsligt selskabs side, når man sammenholder Finansiel Stabilitets opfattelse af fakta i ansvarssagen mod min klient og i sagen mod HSH Nordbank,« siger han.

»I HSH-sagen har statens oprydnings­selskab indtaget modsatte standpunkter om faktuelle forhold sammenholdt med påstandene i erstatningssagen mod min klient. Finansiel Stabilitet fører sagerne på samme tid og har bevidst og uden skam indtaget helt forskellige standpunkter, der gensidigt udelukker hinanden for at gennemføre betydelige økonomiske krav mod Finansiel Stabilitets modparter i de nævnte retssager,« siger Morten Samuelsson, der mener, at Finansiel Stabilitet nu hænger på udtalelserne fra HSH-sagen.

»Bordet fanger. Finansiel Stabilitet har selv valgt de synspunkter, der er fremført i HSH-sagen, og kan ikke med nogen form for troværdighed fremføre modsatte standpunkter i erstatningssagen mod den tidligere ledelse,« siger han.

Revisionsselskabet har samme holdning

Også juridisk chef i EY (Ernst & Young), Niels Skat Rørdam vil inddrage HSH-sagen i den kommende erstatningssag. Han kalder det påfaldende, at Finansiel Stabilitet i det samme forhold indtager ét synspunkt i HSH-sagen – nemlig at Roskilde Banks regnskab for 2007 er retvisende, mens Finansiel Stabilitet i erstatningssagen mod den tidligere ledelse og EY indtager det stik modsatte synspunkt.

»I HSH-sagen har Østre Landsrets dommere ikke kunnet finde noget galt med værdiansættelsen i Roskilde Banks udlånsengagementer. Derfor ville det se mærkeligt ud, hvis landsretten i erstatningssagen skulle nå frem til, at værdiansættelsen af de samme engagementer ser så gal ud, at både revision og ledelse er erstatningsansvarlige,« siger Niels Skat Rørdam.

TV: Syv år efter krak: Nu starter opgør om Roskilde Bank: